Hlavní obsah

Novým šéfem Interpolu byl zvolen Jihokorejec Kim Čong-jang

• Aktualizováno

Novým šéfem Interpolu byl zvolen Jihokorejec Kim Čong-jang, oznámila organizace na svém Twitteru. Původně byl favoritem na post vedoucího této mezinárodní organizace Rus Alexandr Prokopčuk. Proti jeho kandidatuře se ovšem zvedla velká vlna nevole v některých zemích.

Foto: Kang Kyung-kook, ČTK/AP

Jihokorejec Kim Čong-jang se stal šéfem Interpolu.

Článek

Prohlášení, v němž varují před zvolením Prokopčuka, vydala skupina amerických senátorů. Významná policejní organizace by podle nich „udělala kozla zahradníkem“. Kreml údajně pravidelně Interpol zneužívá k tomu, aby se zbavil politických oponentů, disidentů a nepohodlných novinářů.

Proti zvolení Prokopčuka vystoupili také prominentní kritici Kremlu - někdejší ropný magnát a nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij a americký finančník a podnikatel William Browder.

Kim Čong-jang působil jako úřadující šéf mezinárodní policejní organizace poté, co na post rezignoval dosavadní šéf, Číňan Meng Chung-wej. Ten v čele organizace stál poslední dva roky, než koncem září za podivných okolností zmizel ve své vlasti.

Později se ukázalo, že vysoce postavený člen vládnoucí komunistické strany uvázl v síti rozsáhlého protikorupčního tažení, jež po svém nástupu k moci rozpoutal proti zhýralým a také neloajálním členům partaje generální tajemník a prezident Si Ťin-pching. Zatčený Meng Chung-wej je nyní vyšetřován za braní úplatků a další zločiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám