Hlavní obsah

Kvůli explozi munice evakuují v Kazachstánu celé město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazašská vláda nařídila v pondělí, aby se evakuovalo město Arys, kde žije asi 45 tisíc obyvatel. Přinutila ji k tomu série výbuchů v muničních skladech v prostorách místní vojenské jednotky. Příčiny explozí se zatím vyšetřují. Média informovala, že lidé začali z města prchat sami.

Ilustrační foto

Článek

„Lidé opouštějí město, jak mohou: někteří usedají do auta a chvatně odjíždějí, jiní odcházejí pěšky, další jedou na jízdních kolech,“ vylíčil server Nur.kz s tím, že se tak děje za výbuchů a hukotu sirén.

„Evakuujeme lidi. Být poblíž města je mimořádně nebezpečné. Vybuchují náboje, létají bomby. Některé domy jsou zničené. Střepiny dopadaly na pole a vyvolaly požár,“ řekl portálu Tengrinews jeden z vojáků, kteří evakuují obyvatele města armádními vozidly na bezpečné místo.

Ministerstvo obrany této středoasijské země uvedlo, že nemá zprávy o případných obětech či zraněných. Podle místních médií ošetření vyhledalo 34 lidí, tři z nich podle lékařů utrpěli těžká zranění.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev podle agentury Interfax nařídil ministrům vnitra, obrany a gubernátorovi Turkestánské oblasti přijmout opatření k odstranění následků výbuchů, zajištění bezpečnosti obyvatelstva a objasnit příčiny výbuchů. Město Arys je v Turkestánské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám