Hlavní obsah

Korejské státy jednají o odsunu Kimových děl dál od hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní a Severní Korea jednají o možnosti přesunutí severokorejských dalekonosných dělostřeleckých systémů dál od společné hranice, uvedl v pondělí jihokorejský premiér I Nak-jon. Jde o další krok, který by mohl přispět ke zmírnění vzájemného napětí mezi oběma korejskými státy.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejský premiér I Nak-jon

Článek

Severní Korea, kde panuje totalitní režim Kim Čong-una, podél společné hranice rozmístila odhadem 1000 děl, která představují hrozbu pro Soul a jeho okolí. Desetimiliónová metropole Jižní Koreje leží zhruba 40 až 50 kilometrů od hranice.

V projevu u příležitosti 68. výročí vypuknutí korejské války, která trvala v letech 1950 až 1953, jihokorejský premiér I Nak-jon řekl, že „se koná diskuse o odsunu dalekonosných severokorejských děl dál od hranice”. Tato poznámka zazněla, když vysvětloval, jaké kroky na znamení dobré vůle obě strany v posledních měsících přijaly.

Už se také setkali vysocí vojenští činitelé obou zemí, kteří jednají o plném obnovení vzájemné komunikace prostřednictvím horké linky. Výsledky jednání mají být zveřejněny během pondělí.

Zprávy, podle kterých Jižní Korea požádala KLDR o přesun artilerie, už se nějakou dobu objevují v médiích. Premiérův projev je poprvé potvrdil oficiálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám