Hlavní obsah

KLDR už má jadernou bombu, oznámila rozvědka. Stihne vás ohnivá odveta, varoval Trump

Pchjongjang/Washington
Aktualizováno

Severní Korea dokončila vývoj miniaturních jaderných hlavic, kterými může vyzbrojit své současné balistické střely. Napsal to v úterý deník The Washington Post s odkazem na důvěrnou zprávu analytiků amerických zpravodajských služeb. Prezident USA Donald Trump v reakci na tyto informace před použitím jaderných zbraní Severokorejce důrazně varoval.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po úspěšném testu rakety Hwasong-12 s raketovými experty Ri Pchjong-čcholem (druhý zleva), Kim Čong-sikem (uprostřed)a Čang Čchang-haem (druhý zprava).

Článek

„Zpravodajská komunita odhaduje, že Severní Korea vyvinula jaderné zbraně pro balistické střely, a to včetně mezikontinentálních balistických raket,“ cituje americký deník z analýzy vojenské kontrarozvědky DIA.

Názory na to, jak velký je severokorejský jaderný arzenál, se různí. The Washington Post napsal, že někteří analytici odhadují, že Kim Čong-un má k dispozici až šest desítek jaderných hlavic.

Severní Korea je rychlejší, než se myslelo

Informace přichází krátce poté, co se ukázalo, že je Severní Korea blízko k tomu, aby se vyzbrojila mezikontinentálními balistickými střelami, napsal Washington Post. KLDR podle amerického deníku postupuje daleko rychleji, než se zdálo. [celá zpráva]

Podle oficiálních informací Washingtonu je země roky vzdálená od toho, aby mohla zasáhnout pevninu Spojených států. Zmiňovaná zpráva datovaná k letošnímu 28. červenci ale tvrdí, že klíčový milník byl již překonán.

Americký prezident Donald Trump opakovaně varoval, že to nenechá dojít tak daleko, aby Kim Čong-un získal jaderné zbraně, které by mohly zasáhnout Spojené státy nebo jejich spojence. Nevyloučil přitom ani vojenské řešení.

Svůj jasný postoj zopakoval také v úterý, když prohlásil, že by Severní Korea raději neměla Spojeným státům nadále vyhrožovat. Pokud ale bude, „narazí na ohnivou zlobu, jakou svět nikdy před tím neviděl”, řekl podle CNN americký prezident, který je toho času na „pracovní dovolené”, jak svůj odpočinek nazývá.

KLDR provedla v poslední době několik raketových testů, při nichž vyzkoušela nově vyvinuté mezikontinentální balistické rakety, schopné údajně zasáhnout kontinentální Ameriku. Testování doprovázela ostrá kritika Spojených států a výhrůžky jaderným konfliktem.

Reklama

Výběr článků

Načítám