Hlavní obsah

KLDR bude sledovat svou úrodu z kosmu, přijde proto o potraviny z USA

– Pchjongjang/Washington

Spojené státy se rozhodly zastavit potravinovou pomoc Severní Koreji. Důvodem je neochota Pchjongjangu upustit od plánu vyslat do vesmíru umělou družici. Jejím úkolem má být sledování úrody a analýza přírodních zdrojů, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA.

Foto: Reuters

Odpalovací zařízení Severní Koreje, Musudan Ri na severu země.

Článek

Nejmenovaný činitel severokorejského vesmírného programu uvedl, že na důkaz mírového poslání satelitu byli na jeho vypuštění pozváni zahraniční odborníci a novináři. Pozváni byli i představitelé americké kosmické agentury NASA. [celá zpráva]

Spojené státy kvůli severokorejskému plánu oznámily, že zastavují dodávky potravinové pomoci KLDR. Na poskytnutí potravin se obě země dohodly v únoru výměnou za moratorium KLDR na jaderné aktivity i raketové testy. [celá zpráva]

"Byli jsme nuceni zastavit naši potravinovou pomoc Severní Koreji v důsledku rozhodnutí Pchjongjangu vypustit v dubnu raketu, která oficiálně ponese na oběžnou dráhu satelit," prohlásil vysoký představitel Pentagonu Peter Lavoy.

Foto: ČTK/AP

Japonsko kvůli startu severokorejské rakety aktivovalo systém protiraketové obrany se střelami Patriot PAC 3.

USA, Japonsko i Jižní Korea tvrdí, že ve skutečnosti jde o test balistické rakety dlouhého doletu.

Podle agentury KCNA severokorejský činitel dále řekl, že satelit váží sto kilogramů a bude obíhat nad Zemí ve výšce 500 kilometrů. Vypuštěn má být zhruba v polovině dubna při příležitosti nedožitých stých narozenin Kim Ir-Sena.

Pchjongjang tvrdí, že už v roce 2009 na oběžnou dráhu vypustil družici, která vysílala vojenské písně. Jižní Korea a USA oponují, že tomu tak není. Podle nich raketa selhala a spadla do Tichého oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám