Hlavní obsah

K atentátům na Srí Lance se bez důkazů přihlásil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K atentátům s 321 mrtvými na Srí Lance se v úterý přihlásilo radikální hnutí Islámský stát prostřednictvím své tiskové agentury Amaq. Pro své tvrzení ale neposkytlo žádný důkaz, napsala agentura Reuters. Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe připustil, že atentáty „mohou mít spojitost” s Islámským státem.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Pozůstalí truchlící na hromadném pohřbu obětí masakru na Srí Lance

Článek

„Pachatelé útoku, jehož terčem byli předevčírem občané zemí koalice a křesťané na Srí Lance, pocházejí z řad bojovníků Islámského státu," uvedl Islámský stát.

Srílanské úřady útok připsaly radikální skupině Národní Tauhíd Džamáate (NTJ). Dodaly však, že atentátníci museli mít podporu ze zahraničí.

„Nemyslíme si, že by tohle všechno mohla způsobit jen malá organizace v této zemi. Nyní vyšetřujme mezinárodní podporu pro ni a další její vazby, jak vyrobili nálože a jak získali atentátníky,“ prohlásil mluvčí vlády Radžíta Senerantze.

V souvislosti s útoky, které si vyžádaly přes 300 mrtvých, byli podle premiéra zatčeni pouze Srílančané. Někteří z atentátníků vycestovali do zahraničí a vrátili se. Terčem útoků měl být i čtvrtý hotel, ale atentát na něj se nezdařil. Premiér nevyloučil další atentáty v zemi.

Jasný rukopis

Čínský deník South China Morning Post a web Times Live ale s odvoláním na experty uvedly, že útoky nesly jasný rukopis Islámského státu a al-Káidy. „Tyto synchronizované útoky se vymykají zkušenostem na Srí Lance,“ řekl expert na boj s terorismem Alto Labetubun. „Při srovnání s podobnými útoky na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii je vidět, že tyto útoky nesou DNA útoků Islámského státu a al-Káidy,“ dodal.

Bezpečnostní expert ze Singapuru Rohan Gunaratna dodal, že srílanská skupina je odnoží Islámského státu na ostrově a že pachatelé měli vazby na Srílančany, kteří odjeli na Blízký východ, aby se přidali k radikálům v Sýrii a v Iráku.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Truchlící na hromadném pohřbu obětí masakru

Příznivci IS na internetu slavili

Útok už v pondělí na sociálních sítích oslavovali příznivci Islámského státu, kteří jej označovali za odvetu za útok bělošského radikála a mešity v Christchurchi, uvedla organizace SITE monitorující stránky radikálů. Ředitelka SITE Rita Katzová upozornila, že z reakcí je možné usuzovat, že se k útoku Islámský stát přihlásí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srílanská policie zadržela jednoho z podezřelých útočníkůVideo: AP

Kanály napojené na Islámský stát už psaly, že „by Alláh mohl přijmout“ útočníky. Ideu, že by šlo za přímou odvetu za útok na Novém Zélandu, odmítla. „Bylo to pravděpodobně plánováno dlouho předtím,“ tvrdí.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila jednoho z podezřelých, jak míří do kostela na Srí Lance

Upozornila, že atentáty mají podobný rukopis jako dvojitý útok na kostel na filipínském ostrově Jolo, kde bylo zabito dvacet lidí, ke kterému se přihlásil Islámský stát. Zmínila též, že v poslední době přibývalo Srílančanů v IS. V roce 2016 se 32 lidí z prominentních muslimských rodin na Srí Lance se přidalo k IS v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám