Hlavní obsah

Islamisté unesli v Nigérii stovku mladíků

Abudža

Bojovníci islamistického hnutí Boko Haram unesli asi stovku chlapců a mladých mužů z odlehlé rybářské vesnice na severovýchodě Nigérie. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním na svědky, kterým se podařilo z místa uprchnout.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Nigerijský voják na hlídce

Článek

Příslušníci hnutí Boko Haram zaútočili na vesnici Doron Baga nedaleko břehů Čadského jezera v neděli ve státě Borno, který je baštou hnutí. Zapálili ve vesnici domy, chlapce a muže ve věku mezi 15 a 30 roky naložili na nákladní auta a odvezli, uvedlo několik svědků. Pohřešováno je 97 lidí, šest starších mužů ve vesnici útočníci zabili.

„Nenechali na místě žádné muže ani chlapce, jen malé děti, dívky a ženy,” vypověděla obyvatelka vesnice Halima Adamuová a dodala: „Křičeli Alláhu akbar a stříleli kolem sebe. Všude vládl chaos, všichni byli vyděšení.”

Agentura AFP s odvoláním na svědky napsala, že některé zajatce naložili ozbrojenci na čluny a odpluli s nimi přes Čadské jezero.

Vesnice byla přepadena zhruba čtyři měsíce poté, co členové Boko Haram unesli z obce Chibok 270 dívek. Z nich 219 zůstává stále v zajetí.

Hnutí Boko Haram, které Rada bezpečnosti OSN koncem května zařadila na seznam teroristických organizací, za poslední rok dramaticky vystupňovalo útoky na civilisty. Mezi jeho běžné praktiky patří únosy chlapců, kteří jsou pak nuceni bojovat v jejich řadách, a únosy dívek, jež se stávají sexuálními otrokyněmi bojovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám