Hlavní obsah

Cyklón Bulbul dorazil nad pevninu, evakuace stovek tisíc lidí zachránila životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný cyklón Bulbul v neděli brzy ráno udeřil na pevninu v Bangladéši, kde zabil dva lidi, další zranil a poničil domovy. Rychlá evakuace stovek tisíc lidí ale zachránila mnoho životů. S odvoláním na nedělní sdělení místních úřadů o tom informovala agentura Reuters. Bouři, která přinesla vytrvalý déšť, doprovázel vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu a poryvy větru dosahující až 130 kilometrů za hodinu. Když se začal cyklón pohybovat po jihozápadním pobřeží Bangladéše, postupně začal slábnout.

Foto: Bikas Das, ČTK/AP

Živel již v sobotu odpoledne zasáhl východoindický stát Západní Bengálsko sousedící s Bangladéšem.

Článek

Podle bangladéšských úřadů bylo v sobotu evakuováno až 1,8 milionů lidí. Připraveno pro ně bylo přes 5000 provizorních přístřešků. Bouře s sebou může přinést mnohem větší vlny, varovali meteorologové. Několik lodí bangladéšského námořnictva a pobřežní stráže je proto připraveno zasáhnout v případě, že by se některé z plavidel na moři ocitlo v nouzi, informovala místní média.

Živel již v sobotu odpoledne zasáhl východoindický stát Západní Bengálsko. Desítky tisíc lidí byly evakuovány, dva lidé přišli o život.

Bangladéš, jehož velká část se nachází ve výšce do deseti metrů nad mořem, cyklóny zasahují často. Bouře si v posledních desetiletích vyžádaly statisíce obětí, úřady ale v posledních letech výrazně zlepšily přípravu a při loňském silném cyklónu Fani tak zemřelo jen deset lidí. Bouře Sidr, která zemi zasáhla v roce 2007, si naproti tomu vyžádala nejméně 3000 obětí na životech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám