Hlavní obsah

V Severní Koreji je zle, Kim na inspekci oněměl úžasem

– Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při své inspekční návštěvě na severu země ostře kritizoval zpoždění staveb a špínu v některých provozech. Domácí list Rodong sinmun překvapivě věnoval Kimově kritice devět stran. V minulosti se probírání nedostatků do novin nedostalo. Tentokrát ale deník kritikou nešetřil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un na inspekci výstavby elektrárnyVideo: Reuters

 
Článek

Vůdce podle deníku Rodong sinmun „oněměl úžasem” při zjištění, že elektrárna Orangčchon, s jejíž výstavbou se začalo před 17 lety, je dokončena jen ze 70 procent. V hotelu ve městě Jompunčin zase konstatoval s nevolí, že po šesti letech budování stavba stále nemá omítky.

Vany špinavější než kádě na ryby

V letovisku Onpcho ho fotografové zachytili, jak ukazuje na vany, jež byly podle jeho slov „špinavější než kádě na ryby”. A po prohlídce továrny, v níž se vyrábějí pytle, prohlásil, že provinční stranický výbor pracuje „velmi ledabyle”.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při jedné ze svých inspekcí

Kim se vydal na inspekci do provincie Hamgjong, která leží u hranice s Čínou. Analytik Fyodor Tertitskiy z amerického serveru NK News řekl, že „běžně se podobné výroky neprobírají v Severní Koreji v tisku, ve většině případů noviny o KLDR informují jako o dokonalé zemi”.

Kritizovaní občané neunikli ani televizi, která hlavní večerní zprávy prodloužila o 20 minut, aby mohla předat podrobnou informaci o Kimově cestě a jeho nespokojenosti. Při čtení výstupů agentury KCNA se střídalo několik moderátorů včetně elitní reportérky Ri Čchon-hi, které bývají svěřovány nejvýznamnější události jako například ohlašování raketových testů.

Neprokazují revolučního ducha

Od roku 2014, kdy byli za špatnou práci veřejně pranýřováni pracovníci meteorologického zpravodajství, je to podruhé, co v severokorejské televizi znělo tvrzení, že představitelé v dané části státu neprokazují „revolučního ducha”.

Když Kim Čong-un před sedmi lety nastupoval do úřadu, slíbil občanům zlepšení životní úrovně, ekonomické reformy a také rozvoj jaderného programu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce KLDR

Podle BBC se zřejmě nyní, když úkol v nukleárním odvětví ohlásil za splněný, snaží Kim ukázat, že závazek plní i v oblasti hospodářství. Vinu za váznoucí a nekvalitní projekty v Hamgjongu převedl na místní představitele a distancoval od ní vedení státu.

Režim Kim Čong-una je známý tím, že velmi tvrdě trestá jakékoli pochybení či poklesek v loajalitě. Je proto pravděpodobné, že řada lidí na Kimovu cestu doplatí. V lepším případě pobytem v pracovním lágru, v tom horším vlastním životem.

Ačkoli KLDR od červnového singapurského summitu Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa nijak nepokročila směrem k denuklearizaci, zveřejnění výsledků Kimovy inspekce má podle BBC zřejmě dát najevo, že se vůdce soustřeďuje na domácí ekonomiku, tedy ne na jaderné zbrojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám