Hlavní obsah

Korejská krize odpoutala pozornost od expanze Pekingu v Jihočínském moři

– Washington/Peking

Čína dále buduje a rozšiřuje své základny v Jihočínském moři. Během posledního roku tam instalovala vysokofrekvenční radar, upozornila organizace Iniciativa pro transparentnost na moři při washingtonském Středisku pro strategická a mezinárodní studia. Pozornost od čínských aktivit odpoutala v posledním roce prohlubující se korejská krize, kdy Pchjongjang otestoval vodíkovou bombu a mezikontinentální balistickou raketu.

Foto: ČTK/AP

Letos dokončené stavby na útesu Fiery Cross (červeně)

Článek

Čína buduje a rozšiřuje své základny na Spratlyho a Paracelských ostrovech, i když si na ně kladou nároky i jiné země a čínské požadavky vůči Filipínám odmítl i mezinárodní soud. Momentálně staví na ploše 29 hektarů.

Peking budování hájí. „Je to pro Čínu zcela běžné budovat civilní stavby a budovat základní obranná zařízení na svém suverénním teritoriu,“ řekl v pátek agentuře Reuters na její otázku mluvčí ministerstva zahraničí Lu Kang.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Ke čtvrteční zprávě iniciativy dodal: „Jsme přesvědčení, že jistí lidé s postranními záměry dělají hory z krtinců a rozdmychávají problémy.“

V úterý přitom americký ministr zahraničí Rex Tillerson zopakoval výzvu, aby Čína v oblasti své aktivity zmrazila a nepokračovala v militarizaci ostrovů.

Zpráva přinesla velmi varovná zjištění. Čína na Spratlyho ostrově na útesu Fiery Cross vybudovala něco, co vypadá jako radarové pole moderního vysokofrekvenčního radaru.

Foto: Reuters

Na útesu Fiery Cross jsou vidět hotové a rozestavěné radary, čtyři raketová sila a podzemní sklady munice.

Na útesu Subi byly dokončeny tunely, které vypadají jako vstupy k podzemním skladům munice, a je tam další radarová anténa a kopule radarů.

Na útesu Mischief jsou podzemní sklady munice a hangáry, ale i raketová sila a další radary.

Menší objem prací byl zaznamenán na Paracelských ostrovech, kde vznikl na ostrově Tree nový heliport a vybudovaly se tam větrné elektrárny. Na ostrově Triton vznikly dvě velké radarové věže. Ve vodách u Tritonu přitom v poslední době docházelo ke konfrontacím mezi Čínou a Vietnamem a konalo se tam několik operací amerického námořnictva, které jimi deklaruje svou snahu udržet otevřené mezinárodní vody, jimiž procházejí důležité námořní trasy.

Foto: ČTK/AP

Čínská transportní letadla Y-8 upravené pro elektronický průzkum na Woodyho ostrově

Čína své aktivity nijak nezakrývá. Čínská armáda na konci října zveřejnila záběry svých letadel J-11B ze cvičení na Woodyho ostrově. V listopadu tam byla spatřena transportní letadla Y-8 upravená pro elektronický průzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám