Hlavní obsah

Ind zavraždil kyselinou ženu, která ho odmítla. Soud vynesl trest smrti

– Dillí

Soud v Bombaji vynesl trest smrti nad mužem, který před třemi lety na vlakovém nádraží v Dillí zaútočil s kyselinou na 23letou ženu, jež odmítla jeho nabídku k sňatku. Podle stanice BBC se jedná o průlomový verdikt, protože pachatelům podobných násilných trestných činů dosud indické soudy ukládaly nižší tresty.

Foto: Mukesh Gupta , Reuters

Indická policie

Článek

Preeti Rathiová přicestovala do Dillí 2. května 2013 jen chvíli před útokem, v hlavním městě měla nastoupit jako zdravotní sestra do služeb indického námořnictva. Její o rok mladší soused už na ni čekal a polil ji kyselinou, jelikož si ho nechtěla vzít. Mladá žena utrpěla vážné popáleniny těla včetně plic a očí a za měsíc svým zraněním podlehla.

Podle vládních statistik se v Indii každoročně přihodí stovky podobných útoků.

Soud v úterý uznal Ankura Panwara vinným z vraždy a dalších trestných činů, ve čtvrtek pak vynesl trest smrti, protože zločin spadá do kategorie „nejvýjimečnějších z výjimečných“.

Případ vedl k zpřísnění zákona o prodeji kyselin na základě předložení občanského průkazu. Kritici nicméně poukazují na to, že chemikálie si lze stále snadno opatřit i jinak.

Panwar se proti vynesenému trestu zřejmě odvolá, podotkla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám