Hlavní obsah

Ze severního pólu je jezero

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze severního pólu je stejně jako v předchozích letech znovu jezero, informoval server Atlantic Wire. Červencové teploty v oblasti přesáhly až o tři stupně Celsia průměrné hodnoty. V květnu tam navíc vědci zaznamenali jedno z největších tání sněhové přikrývky.

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrné video zachycuje tání ledu na severním póluVideo: North Pole Environmental Observatory

 
Článek

„Je to zřejmě jedna nejrapidnějších změn od jednoho extrému k druhému za celou dobu měření, jestli není největší vůbec pro období od dubna do května,“ řekl deníku Washington Post klimatolog David Robinson.

Ještě v dubnu byla v oblasti pólu zaznamenána devátá největší sněhová pokrývka od doby, kdy se vedou záznamy. O měsíc později ale byla už třetí nejnižší od roku 1967.

Předminulý týden se pak v důsledku tání ledu na severním pólu začalo tvořit jezero. „Je mělké, ale je to jezero,“ napsal server Canada.com.

Nad Severním ledovým oceánem tento měsíc panují teploty o stupeň až tři nad průměrem.

Přesto byla v polovině měsíce rozloha arktického ledu o zhruba 500 tisíc kilometrů čtverečních větší než ve stejném období loni. V nacházejících týdnech se však s příchodem silného větru a dešťů čeká jeho další ústup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám