Hlavní obsah

Ze švýcarské banky unikla data, patří i zločincům z celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Credit Suisse unikla data k účtům více než 30 tisíců minulých i současných klientů švýcarské banky. Nachází se mezi nimi také lidé obvinění z překupnictví, korupce či daňových úniků z celého světa. V bance měli uloženo přes 100 miliard švýcarských franků (přes 2,3 bilionu korun). Informace zveřejnil neznámý whistleblower, který data předal německému deníku Süddeutsche Zeitung.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejstarší účty byly podle britského listu The Guardian v bance založeny ve 40. letech minulého století, většina z nich pak po roce 2000. Část z nich zůstává nadále aktivní.

Mezi zveřejněnými klienty banky byl například filipínský překupník s lidmi, hongkongský obchodník uvězněný za uplácení či miliardář obviněný z objednávky vraždy libanonské popové zpěvačky.

Mezi dalšími se pak nachází egyptští či ukrajinští politici obvinění z korupce.

Soud snížil bance UBS pokutu za daňové úniky na „pouhých“ 46 miliard

Ekonomika

Úniky se týkají také vatikánského účtu, který je spojen s podvodnými investicemi do londýnských nemovitostí, kvůli kterým nyní stojí před soudem i vatikánský kardinál.

Data původně poskytl anonymní whistleblower německému deníku Süddeutsche Zeitung.

„Považuji švýcarské zákony zaměřené na bankovní tajemství za nemorální. Není to nic jiného než fíkový list, který má zakrýt hanebnou pozici švýcarských bank jakožto kolaborantů daňových podvodníků,“ uvedl v prohlášení.

Banka nařčení odmítla. „Credit Suisse důrazně odmítá obvinění a závěry spojené s domnělými obchodními praktikami banky,“ uvedla banka v prohlášení s tím, že informace zveřejněné reportéry jsou vybrány účelově a jsou vytržené z kontextu.

Banka dále uvedla, že švýcarské zákony jí v rámci ochrany bankovního tajemství znemožňují jakkoliv komentovat tvrzení spojená s uniklými účty.

Reklama

Výběr článků

Načítám