Hlavní obsah

Zavražděný Kuciak byl v Německu oceněn

Berlín
Aktualizováno

Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak v pondělí v Berlíně posmrtně obdržel německou mediální cenu Zlatá Viktorie v kategorii svoboda tisku. Stejným oceněním Svaz německých vydavatelů časopisů (VDZ) vyznamenal i maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která byla podle všeho zavražděna kvůli své práci.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak (vpravo) a maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová

Článek

„Daphne Caruanová Galiziová a Ján Kuciak se stali nedobrovolnými mučedníky za svobodu slova,” řekla v projevu novinářka a bojovnice za lidská práva Düzen Tekkalová.

„Jedno nás spojuje. Něco, co spojuje všechny, kdo se upsali novinařině. Pevná vůle odhalovat pravdu a pojmenovávat ji, pevné přesvědčení, že svoboda slova a tisku patří k tomu nejcennějšímu, co máme,” dodal také.

Za oba novináře, kteří se od zaplněného sálu i od německé kancléřky Angely Merkelové dočkali dlouhého potlesku ve stoje, cenu převzali jejich nejbližší příbuzní.

Smrt vedla k pádu vlády

Novináře Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Z vraždy byli obviněni čtyři lidé, kteří jsou ve vazbě. Jeden z obviněných Zoltán Andruskó měl vypovědět, že vraždu si objednal podnikatel Marián Kočner. Kontroverzní podnikatel je nyní ve vazbě kvůli podezření z podvodu.

Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku, postupně odstoupili ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie), čímž padla celá vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám