Hlavní obsah

Záběry z letového radaru: Totální bojkot běloruského vzdušného prostoru

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecké společnosti se sídlem v Evropské unii se už od pondělního odpoledne začaly vyhýbat běloruskému vzdušnému prostoru. Jde o reakci na nedělní Minskem vynucené přistání civilního letu, aby místní úřady mohly zatknout novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radarová data ukazují, jak se odklonila letecká doprava nad BěloruskemVideo: Reuters

 
Článek

Evropská organizace pro bezpečnost řízení letového provozu už v pondělí ve večerních hodinách uvedla, že pracuje na tom, aby pomohla leteckým společnostem vyhnout se běloruskému vzdušnému prostoru.

Kdo je Raman Pratasevič, kvůli kterému zosnoval Lukašenko mezinárodní únos?

Evropa

Předseda Evropské rady Charles Michel v úterý na svém Twitteru zveřejnil snímek z Flight Radaru s krátkým popisem „Evropa v akci“, na kterém je vidět, že běloruským prostorem neprolétává jediné letadlo.

Kolem 15:30 hodin se jich nad Běloruskem už několik vyskytovalo, ale jednalo se buď o soukromé lety, nebo letecké společnosti sídlící mimo země Evropské unie.

Podle agentury Reuters v úterý několik leteckých společností oznámilo, že se jejich stroje přeletům nad východoevropskou zemí vyhnou.

Litva zakázala létat přes Bělorusko

Ekonomika

EU a letecké společnosti sídlící v zemích sedmadvacítky reagují tímto krokem na nedělní vynucené přistání civilního letadla společnosti Ryanair v Minsku, po kterém úřady zadržely novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče, jenž se loni v Bělorusku ocitl na seznamu „jedinců zapletených v teroristické aktivitě“.

Prezidenti a premiéři zemí EU na pondělním summitu uvedli, že sankce vůči Bělorusku mohou být přísnější. Chtějí rovněž znemožnit přelety a přistání běloruských aerolinek na území členských států EU. K obdobnému kroku už se například odhodlala Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám