Hlavní obsah

Za vraždu Kuciaka měli nakonec žádat víc než 1,8 miliónu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prokuratura potvrdila, že za vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové měli pachatelé dostat 70 tisíc eur (1,8 miliónu korun). Server Aktuality.sk nicméně s odvoláním na soudní dokument v úterý napsal, že po medializaci případu měli pachatelé žádat víc peněz. A nakonec je i dostali.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pieta za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Článek

Víc peněz měl dostat Tomáš Szabó, který je obviněn, že střílel, a řidič Miroslav Marček. Přesná částka zatím není známa. „Vražda měla být objednána koncem roku 2017 nebo začátkem roku 2018,“ napsal server Aktuality.sk.

Oba obvinění byli u domu Kuciaka a Kušnírové celkem sedmkrát. Prozkoumávali místo činu a okolí. Poprvé zde byli 5. února a naposledy dva dny před vraždou. V osudný den čekal střelec na své oběti téměř dvě hodiny. Samotný čin trval jen několik minut.

Szabó měl po vraždě vyjít z domu, pěšky projít kolem několika domů směrem k fotbalovému hřišti, kde ho vyzvedl Marček. Pak se společně přesunuli do Komárna za dalším z obviněných Zoltánem Andruskó. „Během osobní schůzky mu oznámili, že zavraždili Kuciaka a ještě jednu ženu, která s ním byla v domě,“ píše se v soudním dokumentu.

Zsuzsová se prý kvůli vraždě Kušnírové zlobila

Andruskó předal tyto zprávy objednavatelce vraždy a další z obviněných Aleně Zsuzsové o den později. Když se objednavatelka dozvěděla, že při činu zemřela i Kušnírová, byla podle zmíněného dokumentu rozzlobená. „Peníze dostali v 500eurových bankovkách, které byly zabalené v ubrousku,“ uvádí se v dokumentu.

Novináře a jeho snoubenku zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku, postupně odstoupili ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie), čímž padla celá vláda. Ta byla nahrazena novým kabinetem premiéra Petra Pellegriniho (Směr). Z funkce odstoupil také policejní prezident Tibor Gašpar.

Koncem září byly zadrženy čtyři osoby, které byly obviněny z vraždy Kuciaka a Kušnírové. Byla na ně uvalena vazba. Nejvyšší soud v úterý zamítl stížnost tří z obviněných proti uvalení vazby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám