Hlavní obsah

Vykopněte ho. Petice žádá odchod europoslance, který tvrdí, že jsou ženy hloupější

– Brusel
Právo, Kateřina Farná (Brusel)

Polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke rozhněval nejen pracující ženy. Minulý týden na zasedání Evropského parlamentu v Bruselu prohlásil, že ženy musejí vydělávat méně než muži, protože jsou „slabší, menší a méně inteligentní“. Nyní se na internetu podepisuje petice žádající ukončení mandátu tohoto kontroverzního politika. Podepsalo ji dosud více než 600 tisíc Evropanů.

Foto: Profimedia.cz

Polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke

Článek

„Žádáme Evropský parlament, aby pozastavil mandát polskému europoslanci Januszi Korwin-Mikkeovi pro jeho nenávistné poznámky o ženách a migrantech i za jeho nacistický pozdrav. Tyto jeho činy jsou v rozporu s pravidly Parlamentu a zrazují hodnoty celé EU,“ píše se v prohlášení iniciativy, vyzývající k „vykopnutí nenávistného člověka“ z Evropského parlamentu.

Čtyřiasedmdesátiletý polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke, který není členem žádné frakce, zastupuje v parlamentu stranu Svoboda (dříve KORWIN). Sám jí předsedá.

V roce 2015 ho europarlament potrestal za hajlování v zasedacím sále, za své další hanlivé výroky vůči přistěhovalcům a za řadu rasistických, sexistických, nenávistných a antisemitských poznámek dostal symbolickou pokutu.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani v reakci na arogantní vyjádření polského europoslance oznámil, že zahájil interní vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám