Hlavní obsah

V Dánsku spustili aplikaci k udělování souhlasu se souloží

Kodaň

Vývojáři přišli s řešením pro Dány, kteří chtějí mít jistotu, že se milostnými hrátkami nezprotiví nedávnému zpřísnění právní definice dobrovolného sexu. Mobilní aplikace iConsent umožňuje zaregistrovat zamýšleného partnera a odkliknout mu souhlas s aktem. Jeden souhlas platí 24 hodin a vztahuje se na jednu soulož. Dánům to však není po chuti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Severská země v prosinci minulého roku přijala změnu zákona, na jehož základě může být nově za znásilnění požadován jakýkoliv sexuální akt bez jasného souhlasu obou, případně všech zúčastněných. Donedávna bylo v případě znásilnění potřeba prokázat, že se obviněný dopustil násilí, respektive že se oběť nemohla bránit.

Novela zákona pamatuje i na případy, kdy se oběť – typicky žena – nebrání, protože je vyděšená a v šoku nebo například pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Dánsko zpřísní zákon o znásilnění, bude nutný souhlas se sexem

Evropa

Kritici ale namítají, že potíž může nastat v okamžiku, když se začnou lišit názory na to, čím a jak dává člověk jasný souhlas k sexu. Může se navíc stát, že někdo souhlas udělí ústně a následně to popře. Právě tomu by měla pomoci předejít aplikace iConsent.

Program pracuje na principu zašifrované komunikace mezi chytrými telefony zúčastněných, které si vyměňují tzv. tokeny, tedy digitální šifry. Souhlas je údajně bezpečně archivován pro případ, že by musel být později použit jako důkaz.

Smyslné jak korona

Podle serveru Irish Times si autoři aplikace kladou za cíl „udělat z udělování digitálního souhlasu normu, která zabrání nedorozuměním a sexuálnímu zneužívání“.

Počin si ale okamžitě vysloužil kritiku. „Sex bude díky téhle aplikaci podobně smyslný jako tisková konference o koronaviru,“ napsal například deník Berlingske. Komentátor předního dánského deníku Politiken zase přiznal, že si zprvu myslel, že jde o sarkastický vtípek.

Aktivistka: Formuláře nepatří do postele

Pochybnosti o smysluplnosti aplikace má i česká aktivistka bojující za ochranu žen a zakladatelka spolku Konsent Johana Nejedlová.

„Aplikace nemá žádný význam a nechápu její smysl, krom výdělku majitelů. Člověk má právo i uprostřed sexu si rozmyslet, jestli chce pokračovat, a nikdo ho, ani pokud podepsal smlouvu či něco odškrtl v aplikaci, nesmí nutit dál pokračovat, což říká i ta aplikace,” uvedla Nejedlová pro Novinky.cz

Souhlas podle ní ani nemusí být verbální. „Pokud se druhý svléká a nadšeně opětuje to, co děláte, je jasné, že souhlas máte. A pokud si nejste jistí, je lepší se zeptat. Třeba: Mám pokračovat? To stačí, není to žádná věda a nic to nestojí. Formuláře patří na úřad a ne do postele,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám