Hlavní obsah

Ukrajinští poslanci se servali hned na ustavující schůzi, Kličko se nezapojil

Kyjev
Aktualizováno

Hned první zasedání ukrajinského parlamentu přineslo podle televize CNN ve středu rvačky, když se do sebe pustili poslanci kvůli odlišným politickým názorům. Pokoušeli se současně zabránit zvolení předsedy sněmovny a staronového premiéra Mykoly Azarova. Bitky pokračovaly i ve čtvrtek.

BEZ KOMENTÁŘE: V ukrajinském parlamentu se strhla hromadná bitka poslanců

 
Článek

Střety propukly už při skládání přísahy. Část opozice se snažila, aby dvěma opozičním poslancům bylo zabráněno ve složení přísahy, protože se báli, že změnili politické názory a chystají se přeběhnout. Jednomu poslanci natrhli ucho a další byli ze zasedání vyhozeni a dveře do sálu byly zablokovány.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští poslanci brání dvěma ve složení slibu.

Poté členové ultranacionalistické strany Svoboda rozřezali ocelové dveře autogenem, aby se mohli dovnitř dostat další poslanci. Představitel strany Jurij Syrotjuk vstup do sálu komentoval slovy: "Klepali jsme a klepali. Otázkou je, kdo členům parlamentu zamkl dveře."

Foto: Anatolii Stepanov, Reuters

Šěf strany Udar Vitalij Kličko se do rvačky nezapojil.

V sále pak šel po stolcích poslanců a šlapal jim na hlavy, až se dostal k místu předsedy. Schůze pak byla přerušena a odročena na čtvrtek, kdy půtky pokračovaly.

Od ranního zahájení blokovala rozpravu bojovná skupina opozičních poslanců, kteří se ve sněmovně snažili obsadit řečnickou tribunu. Jejich snaha narazila na tvrdý odpor zastupitelů vládní Strany regionů, který vyústil ve strkanice a rvačky. Jednání bylo pak přerušeno.

Podle ukrajinských médií byli iniciátory fyzických útoků hlavně poslanci pravicové, národně orientované strany Svoboda.

Nakonec byl odpoledne v premiérské funkci potvrzen Mykola Azarov.

Foto: Anatolii Stepanov, Reuters

Rvačka ukrajinských poslanců

Bitky v ukrajinském parlamentu jsou hojné. Problémem je, že poslanci nemohou být stíháni a nemůže proti nim zasáhnout policie. Přispívá k nim i to, že mezi poslanci je velký počet sportovců včetně těžkých atletů. Šampion těžké váhy v boxu Vitalij Kličko se ale do středeční rvačky nezapojil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám