Hlavní obsah

Trh s kokainem je na ústupu, dealeři to kompenzují snižováním kvality

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Praha

Mezinárodní trh s kokainem je na ústupu, tvrdí britská národní služba na potírání organizovaného zločinu. Podle ní dostali výrobci po celém světě loni tvrdý úder od protidrogových úřadů, v důsledku čehož se zvedly ceny drogy. Na ulici to ale poznat nejde, protože dealeři stav kompenzují snižováním kvality dávek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Britů množství zátahů po světě dostalo ceny kokainu rekordně vysoko. Cena za kilogram přijde v zemi oproti loňsku v přepočtu zhruba o 180 000 korun na celkových asi 1 350 000, uvedl server BBC.

Podobná situace je v celé Evropě. "Myslíme si, že je to do značné míry úspěšnou strategií práce v Jižní Americe, Karibiku, na druhé straně Atlantiku i v Evropě,“ řekl šéf britského úřadu Trevor Pearce.

Pouliční ceny drogy ovšem zůstaly na stejné hladině a v České republice v roce 2008 dokonce podle protidrogové centrály i mírně klesly. Důvodem je její horší kvalita. Dealeři totiž do dávky stále víc "řežou“. V Británii přimíchávají třeba i rakovinotvorný fenacetin, prostředek na hubení hmyzu.

Třetina dávek kokainu je čistá jen z devíti procent

Téměř třetina dávek v Británii má jen desetinové zastoupení čisté drogy a situace je podobná i v jiných zemích. "Do ČR přichází kokain, který je čistý z 60 až 80 procent. Ředí se většinou glukózou a na ulici je zastoupen z až 56 procent, nejméně pak okolo devíti procent. To třetinové množství nejméně kvalitních dávek je zhruba srovnatelné i tady,“ řekl Novinkám mluvčí Národní protidrogové centrály Michal Hammer.

Podle výroční zprávy centrály bylo na území ČR zadrženo 7630 gramů kokainu. V zemi ho distribuují zejména Západoafričané, především občané Nigérie. Češi dělají kurýry. Cena dávky se pohybuje v rozmezí od 800 do 3000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám