Hlavní obsah

Sulík vyzval Matoviče k demisi, jeho SaS pozastavila činnost ve vládní koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík ve čtvrtek oznámil, že strana pozastavuje svou činnost ve vládní koalici, dokud premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) nepodá demisi. Učinil tak okamžitě po demisi dvou ministrů za SaS.

Foto: Ivan Vilček

Předseda SaS na čtvrteční tiskové konferenci

Článek

Do rukou prezidentky Zuzany Čaputové podali demisi ministr zahraničních věcí Ivan Korčok a ministr školství Branislav Gröhling. Ve vládě premiéra Igora Matoviče tak v současnosti chybí už šest ministrů.

Matovičova vláda se drolí víc a víc. Odchod oznámili další ministři

Evropa

Sulík opětovně zdůraznil, že Matovič je nezpůsobilý pro funkci premiéra, protože nesplňuje osobnostní, komunikační ani manažerské předpoklady. Předseda SaS zdůraznil, že odstoupil z funkce ministra hospodářství, protože to byla premiérova podmínka k demisi a tím chtěl ulehčit odchod Matoviče z čela vlády.

„Demisi však do dnešního dne nepodal a jsme opět v bodě nula,“ konstatoval Sulík.

Předseda SaS připomněl, že demise premiéra Matoviče je požadavkem také nejmenší vládní strany Za lidi a prezidentky Čaputové.

Slovenská vláda se postupně rozpadá, rezignovala další ministryně

Evropa

„V oficiálních jednáních budeme pokračovat, až Igor Matovič podá demisi. Očekáváme, že tato jednání povede osoba, kterou paní prezidentka pověří sestavením nové vlády,“ zdůraznil Sulík.

Laciná vychytralost

Předseda SaS konstatoval, že když požadovali demisi Matoviče, chtěli dosáhnout jeho odchodu z vlády. „Původcem problémů je premiér Igor Matovič s jeho agresivní, útočnou, vztahovačnou politikou a katastrofálně řízeným bojem proti pandemii,“ řekl Sulík.

Předseda SaS se vyjádřil také k představě Matoviče zůstat po demisi ve vládě jako vicepremiér pro boj s korupcí. „To není poctivé řešení. Problémy tím nebudou odstraněny, ale je to takové laciné chytračení. Ukazuje to, že Igor Matovič se nezměnil a v této politice bude pokračovat,“ konstatoval.

Případné zřízení nového postu pro Matoviče označil Sulík za čistý papalášismus. „S nemalými náklady bychom zřídili zcela novou funkci jen proto, že někoho potřebujeme uklidit. Slovensko teď potřebuje řešit jiné věci než teplé místo pro Igora Matoviče,“ zdůraznil předseda SaS. „To, co zažíváme teď, není nic jiného než živočišný boj Igora Matoviče o moc. Na něčem takovém se my podílet nebudeme,“ dodal.

Podle Sulíka je SaS nadále připravena jednat o čtyřkoalici a trojkoalici odmítá. „S těmito jednáními jsme připraveni začít okamžitě, když Igor Matovič podá demisi, tak jak slíbil. Krize rovná se Igor Matovič,“ zdůraznil Sulík.

OLaNO: Sulík položil další vládu

Hnutí OLaNO ve svém stanovisku konstatovalo, že Sulík se rozhodl povalit další demokratickou vládu. „Upřednostnit vlastní ministerskou židli před budoucností země je politováníhodné. Nyní je to na nás, na zbývajících koaličních stranách, abychom společnými silami zabránili pokusu o rozbití vlády, abychom tento útok ustáli, našli dohodu a vyvedli zemi z politické krize,“ uvedlo hnutí OLaNO.

Reklama

Výběr článků

Načítám