Hlavní obsah

Statisíce lidí v Londýně požadují nové referendum o brexitu

Londýn
Aktualizováno

V Londýně v sobotu odpoledne protestují stovky tisíc lidí, kteří požadují, aby bylo vypsáno referendum o dohodě o brexitu. Organizátoři tvrdí, že jde o největší, nejhlasitější a nejdůležitější demonstraci. Premiérka Theresa Mayová možnost dalšího referenda odmítla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně demonstranti protestují proti Brexitu a žádají nové referendumVideo: AP

 
Článek

Nad Velkou Británií se kvůli stále neexistující dohodě o podobě brexitu vznáší hrozba tzv. tvrdého brexitu, který by mohl vyústit v chaos, neboť po uplynutí přechodného období by přestaly platit všechny dohody a například na hranice by se vrátily kontroly a znovu by se obnovila cla.

Sobotní demonstraci uspořádalo hnutí People's Vote sdružující vícero proevropských spolků, včetně sdružení zastupujícího 3,7 miliónu Evropanů žijících v Británii.

Foto: Profimedia.cz

Britové se v Londýně domáhají referenda o dohodě o brexitu.

Organizátoři demonstrace tvrdí, že by Britové před dvěma lety hlasovali jinak, kdyby byli pravdivě informováni. „Myslím, že lidé byli uvedeni v omyl v mnoha ohledech,” řekl agentuře AFP podnikatel Peter Hancock. „Chceme zůstat v Evropě. Nevidíme žádné výhody z odchodu,” dodala jeho žena Julie, upoutaná na invalidní vozík.

Demonstrace se podle BBC účastní i množství mladých lidí, kteří v době konání referenda nemohli kvůli nízkému věku hlasovat. Organizátoři uvedli, že na trase pochodu je cca 570 000 lidí. Policie zatím svůj odhad nezveřejnila.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Demonstrace za nové referendum o brexitu. Uprostřed londýnský starosta Sadiq Khan

Akci podpořil mimo jiné londýnský starosta Sadiq Khan i mnohé celebrity z řad herců a televizních osobností.

Britové si odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016. Premiérka Mayová zopakování plebiscitu odmítá. „Druhé referendum nebude. Lidé hlasovali,” prohlásila ve středu a zdůraznila, že je odhodlaná výsledky hlasování uvést do praxe.

Reklama

Výběr článků

Načítám