Hlavní obsah

Slovenský bankéř podle policie tajně sledoval účty ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská policie zadržela a obvinila bankovního úředníka za to, že se díval na pohyby na účtech současného i bývalého ministra. Informovala o tom slovenská média, podle kterých tyto transakce ale poukazují na propojení současného ministra vnitra Roberta Kaliňáka i exministra dopravy Jána Počiatka s kontroverzním podnikatelem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

SaS v této souvislosti vybídla premiéra Roberta Fica, aby Kaliňáka nechal odvolat. Policie stíhání bankéře potvrdila. Kriminalisté ho zadrželi v pátek odpoledne a propustili  časně ráno. Zároveň v jeho bydlišti uskutečnili razii, během které zajistili několik věcí. Obviněn byl z ohrožení bankovního tajemství.

Zmiňované transakce na podle listu Denník N a týdeníku Trend poukazují na to, že Kaliňák a Počiatek dostali na účet peníze od firmy blízké podnikateli Ladislavu Bašternákovi, kterého opozice podezírá z daňových podvodů. Opozice se v této souvislosti dříve v tomto týdnu na mimořádné schůzi sněmovny neúspěšně pokusila odvolat Kaliňáka. Ministr vnitra podle listu coby splátku půjčky dostal dohromady 260 000 eur (sedm miliónů korun).

Slovenské policejní prezidium v prohlášení zaslaném ČTK k stíhaní bankéře uvedlo, že policie začala případ vyšetřovat na základě oznámení banky, která také označila podezřelou osobu.

„Ministr vnitra takové jednání, které je velmi nebezpečné a je zjevným trestním činem, odmítá. Je za hranicí akceptovatelnosti, že se politická strana ve spolupráci s některými novináři neštítí v rámci politického souboje spáchat trestný čin,” reagoval Kaliňákův mluvčí Ivan Netík. Kaliňák podle něj žádné peníze od zmiňovaného podnikatele či jeho firem nedostal.

Reklama

Výběr článků

Načítám