Hlavní obsah

Skotsko schválilo zákon zakazující rodičům fyzicky trestat děti

Edinburgh

Skotský parlament schválil zákon, který zakazuje rodičům fyzicky trestat své děti. Kdo svého potomka plácne, spáchá podle nové normy trestný čin, uvedla BBC. Skotsko je první ze čtyř součástí Spojeného království, které fyzické tresty na dětech zakázalo. Podobný návrh se chystají schválit také ve Walesu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Norma by měla vstoupit v platnost za rok a podle BBC zaručí dětem stejnou ochranu před fyzickým násilím, jakou nyní mají dospělí. Dosud měli rodiče a pěstouni právo použít „přiměřenou“ fyzickou sílu, aby své děti umravnili.

Proti zákazu fyzických trestů se postavili skotští konzervativci, podle nichž hrozí, že budou kriminalizováni „dobří rodiče“, kteří tělesné tresty použijí „rozumně“. Proti zákazu tělesných trestů se v průzkumu agentury YouGov vyjádřila také většina respondentů z řad obyvatel Skotska (57 procent).

Jako první země na světě zakázalo tělesné tresty již v roce 1979 Švédsko, jehož vzor mezitím následovalo už asi šest desítek dalších zemí, informovala zpravodajská stanice BBC.

Předkladatel zákona John Finnie ze strany Skotských zelených bití děti odmalička učí, že využívat mocenského postavení je správné. Zákaz fyzického násilí vyšle podle něj jasný signál, že „násilí není přijatelné za žádných okolností“.

Facka žákovi je selhání. Co má ale učitel dělat?

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám