Hlavní obsah

Sebevražední útočníci vtrhli do čečenského parlamentu

– Groznyj • Aktualizováno

V čečenském parlamentu v metropoli Grozném vypukla v úterý ráno střelba. Podle ruských agentur bylo nejméně šest lidí zabito a několik dalších zraněno. Mezi oběťmi jsou dva pracovníci ochranky a jeden civilní zaměstnanec parlamentu. Podle posledních informací se dva sebevražední útočníci odpálili a nejméně jeden další také zemřel. Informace o počtu útočníků se liší.

Článek

Čečenský prezident Kadyrov oznámil médiím: „Jako výsledek koordinované akce byla provedena zvláštní operace trvající 15-20 minut, jež vedla k likvidaci ozbrojenců a záchraně zaměstnanců parlamentu a personálu.“

Ruské agentury uvádějí, že zraněno bylo nejméně 10 lidí. Některé zdroje uvádějí, že dva z útočníků na sobě odpálili trhavinu před budovou parlamentu a poté vypukla přestřelka mezi zbývajícími útočníky a ochrankou. Mluvčí čečenské policie Ramzam Bekchojev řekl agentuře AP, že útočníci vběhli do budovy, křičeli arabsky „Bůh je veliký“ a spustili střelbu.

Mluvčí parlamentu Zelim Jachichanov uvedl, že se zaměstnanci obávali, že budou vzati jako rukojmí. „Utekli jsme do třetího patra, kde jsme zůstali až do konce operace,“ řekl Jachichanov AFP. Podle některých informací si útočníci skutečně rukojmí na krátkou chvíli vzali.

Přestřelka se podle zdroje z moskevských justičních úřadů odehrála v okolí pracovny předsedy parlamentu.

Podle agentury RIA Novosti střelba z automatických zbraní trvala několik minut, další zdroje uvádějí, že to bylo až půl hodiny. Bližší podrobnosti však dosud chybějí, oblast okolo parlamentu byla uzavřena a na ulicích hlídkují obrněné vozy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Poslední střet před dvěma měsíci

Poslední větší střet s rebely se v Čečensku odehrál koncem srpna, kdy skupina asi 60 povstalců napadla Centeroj, rodnou vesnici promoskevského čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. V boji zahynulo šest policistů, dalších 17 bylo zraněno, podobně jako sedm civilistů. Padlo i 12 povstalců.

Kadyrov připsal útok vůdci čečenských povstalců Achmedu Zakajevovi, žijícímu v britském exilu, a slíbil pomstu. Podle ruských médií útok na Kadyrovovu ves podnikli polní velitelé, kteří nedávno vypověděli poslušnost dosavadnímu vůdci severokavkazských povstalců, "emíru" Doku Umarovovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám