Hlavní obsah

Rozhodnuto. Zbytek janovského mostu půjde k zemi co nejdřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janov

Příkaz ke stržení mostu v Janově, jehož zbytek začal v pondělí podivně skřípat, je hotový, uvedla italská agentura ANSA. Právě kvůli podivným zvukům bylo v pondělí přerušeno vyzvedávání osobních věcí z bytů v domech pod zbylou částí mostu.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

V Janově plánují shodit torzo mostu nad obytnými domy

Článek

Podivné zvuky od východního pilíře se ozývaly v noci na pondělí a pak znovu během pondělka. Podle hasičů nejde o zvuky, které by vytvářel vítr profukující konstrukcí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily okamžik pádu mostu v JanověVideo: AP

Prokuratura v Janově uvedla, že je připravena nařídit stržení mostu, jestliže hasiči avizují „konkrétní nebezpečí“. I magistrát potvrdil, že je připraven „schválit stržení zbytku“ mostu, jestliže hasiči budou mít obavy z jeho pádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Janově ukončili pátrání po obětech pod zříceným mostemVideo: Reuters

Pád části mostu si minulý týden vyžádal 43 obětí. Připisuje se konstrukčním nedostatkům a špatné údržbě. Spekulovalo se také, zda pád nezavinily právě probíhající opravy mostu, ale šéf firmy Weico Hubert Weissteiner uvedl, že těžký mostový jeřáb, který se měl při opravě použít, ještě nebyl instalován. Namontovaly se jen kolejnice, po nichž se měl pohybovat.

Vláda zvažuje znárodnění provozovatele mostu

Most měla na starosti firma Autostrade per l´Italia. Ministr vnitra Matteo Salvini uvedl, že vláda „zkoumá“ otázku znárodnění provozovatele mostu a dálničních sítí. Odebrat licenci chtěla strana M5S, Salvini a jeho Liga zvažovaly změnu podmínek koncese.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb obětí pádu mostu v JanověVideo: Reuters

„Nebudeme jistě dávat dárky, jako někteří dávali v minulosti, když podepsali opatření, která umožňovala soukromým společnostem vydělat si miliardy a ty miliardy platili Italové,“ řekl Salvini.

Autostrade ovládá Benetton přes skupinu Atlantia, jejíž akcie na milánské burze v pondělí ztratily devět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám