Hlavní obsah

Německému učiteli vzali Komenského cenu kvůli pedofilnímu skandálu

– Frankfurt nad Mohanem

Německá Komenského nadace odebrala svou cenu laureátovi z roku 1994 Hartmutu von Hentigovi. Nadaci odmítl objasnit, zda se nepodílel na zneužívání žáků v elitní škole v Odenwaldu, kterou zasáhla loňská série pedofilních skandálů v německých církevních institucích, uvedl list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zneužívání vyšetřovala i policie

Článek

Uznávaný školský reformátor Hentig byl druhým nositelem ceny, která se uděluje nepravidelně. Poté, co se k obtěžování žáků v Odenwaldu přiznal i bývalý ředitel školy a Hentigův životní partner Gerold Becker, nadace se dotázala laureáta, jestli o sexuálním zneužívání na prestižním internátě v Hesensku věděl a zda do něj nebyl zapleten. [celá zpráva]

Představitelé nadace se opakovaně pokoušeli s Hentigem sejít, aby mu dali možnost vyjádřit se, Hentig však podle FAZ reagoval lakonicky: "Pochopíte, že na otázky položené v tomto duchu nechci odpovídat."

Kvůli nejasnostem ohledně jeho role v pedofilní kauze se nadace proto rozhodla cenu Hentigovi odebrat a vyzvala ho, aby peníze s ní spojené věnoval na fond pomoci obětem zneužívání v Odenwaldu.

Tamní škola byla prvním necírkevním zařízením v Německu, na němž se v souvislosti s loňským skandálem provalilo zneužívání žáků pedagogy.

"Bronzovou sošku Komenského si můžete ponechat, alespoň Vás bude český biskup upomínat, abyste se staral o dobro dětí, a ne o sexuální uspokojení dospělých zneužíváním svěřených dětí a mladistvých," dodala nadace podle FAZ v dopise, kterým Hentigovi odejmutí ceny oznámila.

Hentig představitele nadace poté obvinil, že ho předem odsoudili.

Komenského nadace podporuje v Německu děti a mladé lidi, kteří se ocitnou v nouzi. Nepravidelně uděluje Komenského cenu dotovanou 25 000 eury (přes 620 000 Kč), jež je určena osobám nebo skupinám, které se význačně zasadily o mladou generaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám