Hlavní obsah

Maďary u bariéry ruší hluk

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá linie bariéry na srbsko-maďarském pomezí hlášením v pěti jazycích upozorňuje na to, že jde o hraniční pásmo. Podle obyvatel okolních obcí je ale problém, že hlášení se rozléhá po okolí nejen ve dne, ale i v noci.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Maďarští vojáci na hranici se Srbskem u vesnice Röszke

Článek

Server delmagyar.hu oslovil manželský pár, který se před dvěma lety odstěhoval do okrajového domku v obci Röszke, aby měl klid. V roce 2015 se zde potýkali s velkou migrační vlnou, pak začala stavba první hraniční bariéry. U jejich domu se neustále pohybují vojenské a policejní vozy.

„V roce 2015 jsme požádali stát, aby náš dům i pozemek odkoupil ve veřejném zájmu, ale nepochodili jsme,“ líčí situaci Gábor Mihók.

Druhá linie hraniční bariéry je vybavena reproduktory, z nich se 24 hodin denně ozývá hlášení v angličtině, srbštině, arabštině, v jazycích urdu a farsí. Lidé v okolí nyní žádají odškodnění.

„Kromě hlášení z reproduktorů se v naší ulici zvýšila frekvence dopravy. Ani v létě nemůžeme otvírat okna,“ dodává Mihók, iniciátor akce. Poškození obyvatelé se už obrátili k Evropskému soudu pro lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám