Hlavní obsah

Koláčky asi chutnaly už ve Stonehenge

Po dni, kdy čelili nárazům zimního větru bičujícího pláň u anglického Salisbury, mohli dávní stavitelé Stonehenge a jejich hosté obnovovat síly pomocí pravěké verze plněných koláčků. Je to spekulace, která se ale opírá o průzkum zbytků domů a hromad odpadků v Durrington Walls, kde před čtyřmi a půl tisíci lety žili tvůrci majestátního kamenného kruhu.

Foto: Reuters

Stonehenge

Článek

V Durrington Walls našli archeologové důkazy o sběru a zpracování lískových oříšků, trnek, planých jablek a dalších plodů, které dozrávaly v okolí.

Představa, že vítali pocestné tácem s plněnými koláčky, je zábavná
historička Susan Greaneyová, English Heritage

Dávní obyvatelé pláně u Salisbury se však živili především jako zemědělci, pěstitelé obilovin. Scházejí sice přímé důkazy, že by uměli dělat těsto, nelze to ale vyloučit. K jeho přípravě mohli vedle pšenice použít i mleté oříšky či žaludy.

Odborníci britské památkové organizace English Heritage, která spravuje i Stonehenge, proto přišli s domněnkou, že dávní stavitelé mohli spojit těsto a náplň z ořechů a ovoce do něčeho, co bychom dnes označili za plněný koláček.

Ale bez drobenky

Trouby tehdy sice neměli, koláčky se však daly péct i na rozpáleném plochém kameni nebo v keramické nádobě zahřívané žárem ohně.

Archeologové rozluštili záhadu Stonehenge. Odhalili, odkud obří kameny pocházejí

Věda a školy

„Nikdy se s jistotou nedozvíme, jaké recepty měli v oblibě, ale představa, že vítali pocestné tácem s plněnými koláčky, je zábavná,“ řekla podle listu The Guardian historička Susan Greaneyová, která pracuje pro English Heritage.

Vědci z pěti britských univerzit, kteří zkoumají Stonehenge a jeho okolí, zjistili, že v půli zimy přicházeli na pláň u Salisbury lidé spolu se svým dobytkem zblízka i zdaleka – údajně až z dnešního Skotska.

V době zimního slunovratu se účastnili oslav a ceremonií u Stonehenge, k nimž jistě patřily také hostiny za účasti místních i příchozích.

Krajina Stonehenge vydala další div

Věda a školy

Ale i když místní nabízeli příchozím koláčky s ovocnou a ořechovou náplní, drobenkou je jistě neposypávali. Cukr k její výrobě tenkrát ještě neznali a citron, vanilku, skořici či kakao, které se do drobenky přidávají, také ne.

Mohli si také dělat energetické tyčinky

Přes den si tvůrci velkého monumentu mohli pochutnávat na něčem možná méně vybraném, a přesto velmi výživném. English Heritage spekuluje, že si z bobulí, ořechů a živočišného tuku mohli vyrábět jakousi pravěkou verzi energetických tyčinek.

„Smícháním živočišného tuku s lískovými oříšky a ovocem by vznikla skvělá energetická tyčinka plná kalorií. Taková jídla se mohla jíst běžně i při oslavách, přičemž sdílení jídla pomáhalo stmelovat komunitu,“ nadhodila Greaneyová.

Výběr archeologických objevů roku 2021. Od prstenu proti kocovině až po největší egyptské město

Věda a školy

Původ plněných koláčů lze zatím vysledovat jen do středověku. Recepty se v průběhu staletí měnily, někdy to byly slané pochutiny plněné masem, jindy zase sladké pochoutky.

Plněné na pravěký způsob
K výrobě těsta jsou třeba dvě hrsti pšeničné mouky (ideálně z pšenice dvouzrnky), půl hrsti mouky z lískových oříšků, hrudka sádla nebo trocha oleje a troška vody.
Pro náplň stačí čtyři planá nebo malá kyselá jablka, trochu ostružin a trnek, asi lžíce očištěných šípků a lžíce medu. Lze přidat hrst bobulí nebo pár podrcených lískových oříšků.
Jako ozdobu lze použít několik oříšků či semínek, třeba lněných, a kapku medu na vršek.

Reklama

Výběr článků

Načítám