Hlavní obsah

Hladovkáři z Berlína volal Scholz, aktivista protest po 27 dnech ukončil

Německý klimatický aktivista Henning Jeschke, který 27 dní držel hladovku a v sobotu přestal přijímat i tekutiny, svůj protest ukončil. Na Twitteru oznámil, že mu telefonoval kandidát na kancléře Olaf Scholz (SPD) a přislíbil mu debatu o stavu klimatické nouze. Protest ukončila i Lea Bonaserová, která hladovku začala tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Henning Jeschke v klimatickém táboře v Berlíně

Článek

Hladovkáři původně žádali, aby se s nimi do čtvrtka sešla trojice kancléřských kandidátů. Těmi jsou vedle Scholze konzervativec Armin Laschet a Annalena Baerbocková ze strany Zelených. Trojice původně oznámila, že s aktivisty bude jednat po volbách. Později organizátoři protestu uvedli, že Baerbocková ve čtvrtek tábor hladovkářů na louce u Sprévy nedaleko sídla parlamentu a kancléřství navštívila a s mladými lidmi hovořila.

Ve čtvrtek aktivisté vyhlásili nové ultimátum, které se týkalo jen Scholze, protože Laschet podle nich zcela zklamal. Sociálnědemokratický kancléřský kandidát výzvu k veřejnému prohlášení o klimatické nouzi nesplnil, Jeschkeho a Bonaseraovou nicméně vyzval, aby hladovku ukončili. Opětovně slíbil, že společné setkání se může uskutečnit po volbách. Později v sobotu Jeschkeovi zatelefonoval a navrhl mu diskusi o klimatické nouzi v nadcházejících čtyřech týden. To potvrdila i SPD.

Hladovku původně zahájilo 30. srpna sedm aktivistů, šest z nich ale začalo postupně opět jíst. Tento týden se k 21letému Jeschkeovi, který odmítal potravu jako poslední z původní skupiny, přidala 24letá Bonaseraová. V sobotu nakonec oba protest ukončili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám