Hlavní obsah

Finský Babiš má energicky nakročeno k úspěchu

Právo, Vladimír Plesník

V historické tržnici v Hakaniemie, dělnické čtvrti Helsinek, přistupuje k mikrofonu nenápadný muž v kostkované košili a pletené vestě. „Ve vládě budeme tvrdě pracovat a postaráme se o vás – s tím, že vy na oplátku skousnete nějaké to uskromnění,“ říká shromážděným. Řečník se jmenuje Juha Sipilä (53), vydělal milióny ve své softwarové a telekomunikační firmě, šéfuje agrárně-liberální Straně středu a záměrně se vydal do Hakaniemie, bašty sociální demokracie.

Foto: Reuters

Finský politik Juha Sipilä

Článek

Pokud se nemýlí průzkumy veřejného mínění, jeho strana vyhraje s 25 procenty hlasů nedělní parlamentní volby, nejúspěšnější ze šesti stran vládní koalice elegantního premiéra Alexandra Stubba (47) má dosáhnout na 16 procent.

Sipilä opakuje, že se pokusí řídit zemi jako svou firmu, a srovnává postavení ministerského předsedy se šéfem podniku. „Úspornou politiku považuji za neodvratnou. Potřebujeme přilákat zahraniční pracovní síly. Angličtina by se měla stát pracovním jazykem – tak jako u mě ve firmě,“ a netají se s tím, že jako první krok sníží daně.

Pot, slzy, krev a navíc úsměv

Šéf Strany středu avizuje také hluboké strukturální reformy pracovního trhu a daňového, důchodového a zdravotního systému. Budou je doprovázet další škrty a úspory. Finsko, kdysi vzorová země EU, popírá všeobecný názor, že krize sužuje jen zadlužený jih Evropy. Triumf Nokie patří historii, papírenskému průmyslu pouští žilou digitalizace a sankce EU vůči Rusku, donedávna obchodnímu partneru číslo jedna, stály těžké milióny.

„Mohu vám slíbit pot, slzy, krev, a navíc i úsměv,“ připomíná Sipilä fakt, že ho málokdo – kromě chvil, kdy mu během kampaně při obtížné operaci nečekaně zemřel nejmladší 20letý syn – viděl zachmuřeného.

Reklama

Výběr článků

Načítám