Hlavní obsah

Estonská policie odvrátila hrozbu masakru na škole

Právo, DPA, vpl
TALLIN

Estonská policie zmařila s největší pravděpodobností masakr na střední škole v univerzitním městě Tartu, když zadržela 17letého studenta, který na ICQ prozradil kamarádovi, že chce druhý den „s pistolí skoncovat se vším, co ho ve škole deptá“. Potvrdil to bez dalších podrobností v pondělí estonský rozhlas s tím, že případ zůstává ve stádiu vyšetřování.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Estonští psychologové upozorňují, že situace v jejich zemi je ještě rizikovější než v nedalekém Finsku, kde na konci záři v Kaujahoki student střední školy Matti Juhan Saari (22) zastřelili osm spolužaček, jednoho studenta a učitele.

Počet psychicky nevyrovnaných dětí dosahuje v Estonsku s 1, 5 miliónu obyvatel plných 50 tisíc. Učitelé se kvůli přeplněnosti tříd nemohou svěřencům věnovat individuálně a dětských lékařů-psychoterapeutů působí v celé zemi pouhých 22. „Děti prakticky nemají možnost dostat se na pohovor k psychologům a v nemocnicích není dostatek míst, aby se jejich problémy řešily,“ upozorňuje dětská psychiatrička Mall Rijkjarová.

Podle psychologů by měli rodiče mít větší přehled o tom, co jejich děti podnikají. Rizikovými faktory se stávají zejména apatická nálada a několikahodinové hry na počítači. „Nechci věci dramatizovat, ale rizika už dosáhla takové míry, že je jen otázkou času, kdy dojde k nějakému tragickému incidentu,“ varovala Merike Martinsonová, ředitelka dětské nemocnice v estonské metropoli Tallinu.  

Reklama

Související témata:

Související články

Střelci z finských škol mohli být v kontaktu

Finská policie ve čtvrtek uvedla, že dva střelci z finských škol Matti Saari a Pekka Eric Auvinen mohli být ve spojení. Saari v úterý zabil deset lidí na školě...

Výběr článků

Načítám