Hlavní obsah

Dvanáctiletá Francouzka zemřela na spalničky

– PAŘÍŽ

Ve Francii zemřela ve středu dvanáctiletá dívka na spalničky. V pátek to oznámily francouzské úřady. Případ byl zaznamenán v Savojsku. Úmrtí na spalničky je v Evropě vzácné. Ve Francii ovšem není očkování proti spalničkám povinné jako v České republice.

Článek

"Frekvence úmrtí v Evropě v roce 2006 byla asi 0,7 na 1000 případů spalniček. Příslušné dohlížecí orgány nezaznamenaly od roku 2005 ve Francii žádné úmrtí," upřesnily francouzské úřady.

Odborný časopis The Lancet loni napsal, že v letech 2006-2007 bylo ve 32 zemích Evropy zaregistrováno více než 12 000 případů onemocnění spalničkami, přičemž sedm z nich skončilo smrtí. Většina případů byla evidována v Rumunsku, Německu, Británii, Švýcarsku a Itálii. Chorobou se nakazily převážně děti, které nebyly očkovány, nebo byly očkovány špatně. Ve Francii není očkování proti spalničkám na rozdíl od ČR povinné, pouze se doporučuje.

Proti spalničkám se v ČR očkuje od roku 1969. V posledních letech nebyl podle všeho zaznamenán v zemi jediný případ.

Spalničky jsou velmi nakažlivé a mohou vyvolat komplikace, například silný zápal plic. Ohrožují především lidi se sníženou imunitou, kojence a těhotné ženy. U dospělých mohou mít složitý průběh.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by se Evropa mohla zbavit spalniček do roku 2010, pokud dosáhne proočkovanosti 95 procent. Vědci však vyslovují pochyby, zda se tento cíl podaří splnit.

Anketa

Podporujete povinné očkování?
Ano
94,3 %
Ano, ale ne v pevně stanovených termínech
2,4 %
Ne
3,3 %
Celkem hlasovalo 8519 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám