Hlavní obsah

Děvínský masakr se dočkal po půl roce filmové verze

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Masový vrah Ľubomír Harman, který loni v srpnu v bratislavské čtvrti Děvínská Nová Ves zastřelil sedm lidí, se objevil na plátnech slovenských kin. Ve čtvrtek měl v Bratislavě premiéru celovečerní hraný dokument Devínsky masaker.

Článek

Scénáristé a režiséři Gejza Dezorz a Jozef Páleník oslovili desítky svědků masakru, pozůstalých po obětech a získali dokumenty z Harmanova života. Masového vraha si zahrál amatérský herec Pavel Vrabec, který v minulosti ztvárnil především postavy v kriminálních a válečných filmech.

„Natáčení Devínského masakru bylo, co se týče mých pocitů, jednoznačně nejtěžší,“ přiznal Vrabec. Rekonstrukce masové vraždy jím otřásla. „Svým založením jsem pacifista a vegetarián,“ uvedl Vrabec, který se ve filmu paradoxně neustále pohybuje se samopalem v ruce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Plakát k filmu Devínsky masaker

Akční scény filmu se natáčely na bratislavských sídlištích Petržalka a Vrakuňa. Obyvatelé na filmaře několikrát zavolali policii v domnění, že se jedná o realitu. „Dokazuje to, že tragédie ve společnosti rezonuje dodnes,“ říká producent filmu Róbert Slovák.

Někteří svědci ve filmu obviňují policii, že jednala pozdě. Naopak ministr vnitra Daniel Lipšic upozorňuje, že až do příjezdu speciální jednotky bojovali s vrahem vyzbrojeným samopalem policisté s pistolemi, které mají mnohem menší dostřel.

Film se nesnaží odhalit sociální pozadí problému, který vedl k tragédii. „My nabízíme divákům informace a je na nich, aby si vytvořili vlastní názor,“ uvedl režisér Dezorz.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Režisér filmu Devínsky masaker Gejza Dezor

Z výpovědí svědků je však zřejmé, že Harman byl podivín a samotář, který měl dlouhodobý problém s příslušníky popravené rodiny. Jeho kolegové ze střeleckého klubu tvrdí, že ho rodina psychicky týrala. Údajně to došlo tak daleko, že před dveřmi jeho bytu vykonali potřebu a výkaly mu natřeli kliku od dveří.

Foto: Profimedia.cz

Při střelbě mezi domy na sídlišti v Děvínské Nové Vsi přišlo o život osm lidí včetně střelce.

„Zřejmě to dospělo do takového stádia, že jediné řešení viděl v tom, že vzal zbraň do ruky,“ říká Daniel Liška ze střeleckého klubu, jehož členem byl i Harman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám