Hlavní obsah

Defibrilátor zachránil fotbalistovi Eriksenovi život. Dva výrostci v Anglii pak další zničili

Uckfield, Východní Sussex

Celý fotbalový svět v sobotu fandil dánskému fotbalistovi Christianu Eriksenovi, který uprostřed zápasu evropského šampionátu v Kodani utrpěl zástavu srdce. Zdravotníci ho oživovali, použít museli defibrilátor. Eriksenův stav už je stabilizovaný, ale incident oživil debatu o nutnosti takových přístrojů na každém sportovišti. Pár hodin nato se dva angličtí výrostci rozhodli zničit defibrilátor svému místnímu týmu v Anglii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 17letý mladík zničil v anglickém klubu defibrilátor jen pár hodin poté, co stejný přístroj zachránil život fotbalistovi EriksenoviVideo: Buxted FC via Storyful, AP

 
Článek

Maličké městečko Uckfield na jihovýchodě Anglie je znechuceno chováním dvou vandalů, kteří zatím z neznámých důvodů zničili defibrilátor na stadionu místního amatérského fotbalového týmu Buxted FC. Vedení klubu v prohlášení uvedlo, že jim video „zlomilo srdce“.

Ze záběrů je poznat, že se jednalo o mladého muže a ženu. U činu se dokonce sami natáčeli. Hodnota defibrilátoru, který nenávratně poškodili, je asi dva tisíce britských liber (59 tisíc Kč).

Dvojice nejprve vytáhne defibrilátor z pouzdra a hodí ho na zem. Dívka na něj pak několikrát dupne, což si mladík vesele natáčí. Dívka také do zničeného defibrilátoru plivne.

Sussexská policie v pondělí uvedla, že se incidentem zabývá. „Sedmnáctiletý chlapec byl zatčen pro podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedl místní policejní sbor na Twitteru.

Odpornost, říká dobrovolník

Buxted FC je plně amatérský klub, na jeho provozu se podílejí pouze dobrovolníci.

Jeden z nich, Mick Gosden, řekl, že nechápe, proč by někdo něco takového udělal, obzvláště pak jen pár hodin poté, co všichni na vlastní oči v přímém přenosu viděli, jak včasné použití defibrilátoru zachránilo život Eriksenovi, který v Anglii navíc sedm let působil.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Dánský fotbalista Christian Eriksen zkolaboval během utkání s Finskem.

„Nedokážu uvěřit tomu, jak hluboko může někdo klesnout. Je to nechutné. Vzhledem k tomu, co se včera (v sobotu) odpoledne přihodilo profesionálnímu fotbalistovi, je opravdu zklamání něco takového vidět,“ řekl Gosden deníku Daily Mirror.

„Jak by se asi cítili, kdyby defibrilátor jednou potřebovali jejich rodiče nebo prarodiče?“ ptá se Gosden.

Dánský fotbalista Eriksen byl oživován přímo na hřišti, jeho stav je stabilizovaný

Evropa

Dánský záložník Christin Eriksen zkolaboval pár minut před koncem prvního poločasu sobotního zápasu mezi Dánskem a Finskem v Kodani. Přivolaní záchranáři ho několik minut oživovali, zatímco dánští reprezentanti okolo svého spoluhráče utvořili kruh, aby si situaci nemohl nikdo natáčet.

Eriksen byl nakonec už při vědomí odvezen do nedaleké nemocnice. Lékař dánského týmu následně potvrdil, že se jednalo o zástavu srdce. „Byl pryč. Dostali jsme ho zpět po jedné defibrilaci. To je docela rychlé... Kolik nám zbývalo času? Těžko říct,“ řekl Morten Boesen.

Reklama

Výběr článků

Načítám