Hlavní obsah

Komunikaci britské vlády má na starosti muž, který se převlékal ze kuře

– Londýn

Vlivným šéfem komunikace nové britské vlády byl jmenován bývalý novinář, který kdysi ve službách bulvárního listu Daily Mirror v převleku za kuře na ulici pošťuchoval konzervativní politiky včetně premiéra Davida Camerona. Upozornil na to v úterý deník The Guardian. Lee Cain už delší dobu spolupracuje s premiérem Borisem Johnsonem.

Foto: Profimedia.cz

Daily Mirror často vysílal své zaměstnance v masce kuřete ke konzervativním politikům, které považoval za zbabělé.

Článek

Lee Cain je dlouholetým spolupracovníkem premiéra Borise Johnsona a působil také v rámci kampaně za odchod Británie z Evropské unie.

Osmatřicetiletý Cain profesně začínal jako reportér v regionálním periodiku Gloucester Citizen, později ale přešel do deníku Daily Mirror. Právě tam se v převleku několikrát zúčastnil redakčních happeningů, kdy si novináři převlečení za kuře na ulici tropili žerty z konzervativních politiků, že postrádají odvahu k radikálním krokům.

Podle deníku to byl právě Cain, kterého novináři vyfotili s maskou kuřete v roce 2010 před volební místností ve chvíli, kdy se na místě objevil tehdejší premiér Cameron s manželkou Samanthou.

Skvělé kuře v Downing Street 10

„Lee byl skvělé kuře. Té roli se věnoval s velkým zanícením a vášní. Na vedení redakce udělal takový dojem, že ho pak využívali při mnoha dalších příležitostech,“ citoval Daily Mirror bývalého Cainova kolegu. „Jen těžko věřím tomu, že muž, který se kdysi posmíval ustrašeným konzervativcům, je teď v Downing Street 10 tak vlivnou postavou,“ dodal.

Cain se v posledních letech etabloval jako jeden z důležitých členů tábora podporujícího odchod Británie z EU. Pracoval v rámci kampaně za brexit před referendem v roce 2016, poté byl zaměstnancem ministerstva pro životní prostředí pod vedením Andrey Leadsomové a Michaela Govea. Po nástupu Johnsona na post šéfa diplomacie se stal jeho mluvčím a letos se pak podílel na Johnsonově kampani během výběru nového vůdce Konzervativní strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám