Hlavní obsah

Cirkus nebude. Na Slovensku zakázali české šapitó se zvířaty

Právo, ivi
Pezinok

Primátor západoslovenského města Pezinok Igor Hianik před loňskými komunálními volbami slíbil, že na městském pozemku nepovolí žádný cirkus, v němž účinkují zvířata. Jako první doplatil na jeho předvolební slib český cirkus Aleš. Vedení města Pezinok neumožnilo, aby zde cirkus rozložil své šapitó.

Foto: Profimedia.cz

Každý cirkus na světě má zvířata, jinak to není cirkus, argumentuje majitel

Článek

„Byli jsme v Maďarsku, v Rusku, v Holandsku, v Belgii a podobně a s něčím takovým jsme se nesetkali. Upřímně řečeno, nám to vyrazilo dech,“ řekl televizi Markíza majitel cirkusu Antonín Aleš.

Primátor kritizoval cirkus i za nedodržení termínu, do kterého měl městu oznámit, zda mají zvířata, či nikoliv. Nelíbí se mu rovněž poutače, které po městě cirkus umístil. „Tyto tři aspekty rozhodly, že jsem žádost zamítl,“ dodal Hianik.

Majitel cirkusu Aleš argumentuje tím, že pokud cirkus zvířata nemá, tak je to varieté. Podle něho má každý cirkus na světě zvířata. „My neděláme nic špatného. Je to třísetletá tradice. Splňujeme veterinární podmínky Evropské unie,“ podotkl Aleš.

Českému cirkusu nakonec pomohlo vedení nedalekého města Senec, které mu vystavilo všechna povolení a cirkus mohl rozložit šapitó v tomto městě. Vedení Sence připomnělo, že na Slovensku neexistuje legislativa, která by zakazovala cirkus s živými zvířaty.

Účinkování cirkusu umožnilo rovněž vedení města Nové Zámky.

Zákaz některých zvířat v cirkusech by měli řešit slovenští poslanci, zatím ale téma není na programu nejbližší schůze sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám