Hlavní obsah

Do Itálie dorazila loď se vzbouřenými migranty, Salvini zakázal vylodění

Italský ministr vnitra Mateo Salvini zakázal vylodění 67 migrantů, kteří jsou na palubě lodi Diciotti. Loď patří italské pobřežní stráži. Ta migranty přebrala z jiné lodě, která je nabrala v moři poblíž libyjských břehů a dva z nich se následně vzbouřili. Posádka se musela zavřít na kapitánském můstku a zavolat pomoc.

Foto: Igor Petyx, ČTK/AP

Loď Diciotti v italském přístavu

Článek

Salvini prohlásil, že nedovolí vylodění migrantů, dokud nebude mít jistotu, že „delikventi” skončí ve vězení a budou co nejdříve vyhoštěni zpátky do jejich vlasti.

Migranti se na lodi vzbouřili právě proto, že se obávali, že je loď přepraví zpět do Libye.

Uprchlíky zachránila loď plující pod italskou vlajkou Vos Thalassa, která zásobuje ropné plošiny. Italský ministr dopravy posléze sdělil, že několik migrantů vyhrožovalo posádce smrtí.

„Jakmile jsme to otočili na jih, abychom se mohli potkat s lodí libyjské pobřežní stráže, abychom migranty přemístili, začali posádku ohrožovat,” popsal podle agentury AP Christopher Savoye ze společnosti, která loď vlastní. Migranti prý dělali jasná gesta znamenající, že jim podříznou hrdlo.

Posádka požádala o pomoc a migranti byli přemístěni na loď italské pobřežní stráže Diciotti. Ta zakotvila v sicilském Trapani. Cestující jsou stále na palubě.

Vyšetřovatelé podle Salviniho musí zjistit, zda uprchlíci posádce hrozili, nebo ta jen celou situaci zveličila.

Reklama

Výběr článků

Načítám