Hlavní obsah

Malta zadržela další humanitární loď chystající se vyplout k libyjským břehům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valleta

Malta v pondělí zadržela další humanitární loď chystající se vyplout na moře. Plavidlo se u libyjských břehů už podílelo na záchraně migrantů mířících na vratkých člunech do Evropy. Podle agentury Reuters jde o druhý případ v jednom týdnu.

Foto: Profimedia.cz

Sea Watch 3

Článek

Zadrženým plavidlem je loď Sea Watch 3 provozovaná stejnojmennou německou charitativní organizací, která už přepravila mezi Afrikou a Evropou stovky migrantů. Po dokončení nezbytných údržbových prací požádala o povolení k vyplutí, ale úřady jí ho neudělily. Zdůvodnily to tím, že je potřeba překontrolovat všechny dokumenty plavidla.

Malta již zadržela ve svém přístavu v metropoli Vallettě loď Lifeline, provozovanou jinou německou nevládní organizací, která minulý týden na ostrov přepravila zhruba 230 migrantů. Kapitán lodi v pondělí stanul před soudem, u kterého ho prokuratura obvinila z chybné registrace plavidla. Kapitán ale popírá, že by se dopustil nějakého přestupku.

Odpovědnost za smrt migrantů?

Mluvčí organizace Sea Watch Giorgia Linardiová obvinila úřady, že se snaží vytvořit takové podmínky, aby se do záchrany migrantů nevládní organizace nepouštěly. Zároveň je obvinila z odpovědnosti za další úmrtí migrantů v moři, které kvůli nedostatečně rychlému zásahu větších záchranných lodí kvůli tomu nastávají.

Za poslední dny přišlo na cestě o život 204 lidí, které převáděči posadili do přetížených člunů. V pátek při potopení jedné lodě přišlo o život 103 lidí, další pak v neděli, kdy se východně od Tripolisu potopil další člun.

Po Itálii i Malta oznámila, že své přístavy uzavírá lodím humanitárních organizací. Španělsko zatím projevilo ochotu přijmout další loď s migranty: plavidlo španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která v sobotu zachránila u libyjských břehů 60 migrantů, dnes pokračuje v plavbě do Barcelony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám