Hlavní obsah

S tou ženou už nemůžu pracovat, řekl o Merkelové ministr Seehofer

• Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) plánuje menší summit zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize, a to ještě před schůzkou šéfů všech vlád zemí EU 28. a 29. června, informoval server Bild. Mluvčí vlády však informaci popřel. Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) mezitím Merkelovou tvrdě kritizuje.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová při rozhovoru pro televizi ARD

Článek

Německo mělo podle Bildu o migrantech jednat hlavně s Řeckem, Itálií a Rakouskem. Zatím se neví, zda se zúčastní Španělsko nebo balkánské země. Kancléřka oficiálně nic neoznámila.

„Ještě to není rozhodnuto, jsme ve fázi plánování,” sdělil údajný zdroj z italské vlády. Nebylo určeno ani datum schůzky.

Merkelová (CDU) sice zpočátku byla velmi vstřícná k migrantům, ale i její postoje se postupně mění. Netrvá ani na kvótách. Politická situace v Německu se komplikuje, šéf CSU a ministr vnitra Horst Seehofer chce například vracet zpět migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Spor by podle některých mohl ohrozit i vládní koalici. Pozice Angely Merkelové je ale stále dost silná.

Seehofer řekl podle listu Die Welt svým kolegům z CSU, že už s tou ženou (Merkelovou) nemůže dál pracovat. Přímo jí to ale neřekl.

Objevily se i spekulace, že kdyby se Seehoferovi podařilo uzavřít hranice, běženci by se mohli hromadit v Rakousku a Česku. Politik už se nechal slyšet, že to může udělat i bez souhlasu kancléřky.

Německé zákony to umožňují, podle některých odborníků by to ale odporovalo evropským předpisům. Merkelová proto hledá celoevropské řešení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám