Hlavní obsah

Černé moře se stává novou migrační trasou, děsí se Rumunsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Rumunsko se obává, že se Černé moře stává novou migrační trasou, napsal v úterý server deníku Die Welt. Úřady své domněnky dokládají nejčerstvější statistikou. Za první pololetí se pětinásobně zvýšil počet nelegálních připlutí.

Foto: Ismail Zitouny/File Photo, Reuters

Migranti hledají nové trasy, jak se dostat do Evropy.

Článek

Úřady uvedly, že během půl roku bylo v Rumunsku zadrženo 2500 osob. Statistiku podporují i poslední případy.

V pondělí zadržela rumunská pobřežní stráž rybářský člun, na jehož palubě se nacházelo 70 migrantů z Iráku a Sýrie. Mezi běženci bylo 23 dětí, 35 mužů a 12 žen, z nichž jedna byla těhotná. Na lodi byli dva turečtí pašeráci. Loď byla dopravena na přístavu v Mangalii na jihovýchodě země.

V noci na pondělí zadržela pobřežní hlídka člun se 69 iráckými uprchlíky. Byl necelých 20 kilometrů od přístavu Mangalia a řídili ho jeden bulharský a jeden kyperský pašerák.

Během pondělí objevili pohraničníci skupinu migrantů ve dvou kamiónech na západní hranici Rumunska. V jednom voze bylo 42 běženců, ve druhém 24, mezi nimi bylo 19 dětí. Většina pocházela z Iráku a Sýrie, namířeno měli do Maďarska.

Omezení středomořské cesty

V současné chvíli žije v Rumunsku asi 700 uprchlíků. Nízký počet běženců země zdůvodňuje tím, že většina migrantů do Rumunska nechce.

Hledání nové migrační trasy zřejmě souvisí s uzavřením takzvané balkánské cesty a nově i středomořské trasy. Lodím s běženci mířícími do Evropy brání z Libye vyplouvat asi stočlenná skupina, jež působí polooficiálně. Údajně ji tvoří policisté, vojáci i civilisté, napsala agentura Reuters.

Působení skupiny je hlavní příčinou výrazného poklesu počtu migrantů, kteří se dostali do Itálie. Agentura na ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex uvedla, že přiliv migrantů do Itálie se v červenci snížil o 57 procent ve srovnání s červnem. Pro Itálii jde o nejnižší množství přistěhovalců za jedno měsíční období od roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám