Hlavní obsah

Interpol má seznam 173 teroristů Islámského státu, kteří by mohli útočit v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interpol má seznam 173 členů „sebevražedné brigády” z takzvaného Islámského státu. Ti by mohli útočit v Evropě. Informaci přinesl britský The Guardian.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Zadržený bojovník Islámského státu

Článek

Interpol rozeslal svým partnerům seznam potenciálně nebezpečných islámských teroristů, o nichž se domnívá, že by mohli být vycvičeni k sebevražedným útokům v Evropě, aby se pomstili za porážku tzv. Islámského státu na Blízkém východě.

Seznam byl vypracován americkou CIA "prostřednictvím důvěryhodných kanálů" během operací v Sýrii a Iráku. Interpol jej evropských bezpečnostním silám rozeslal již koncem května. Soupis obsahuje kromě fotografie také informace z databáze IS. A jsou to podrobnosti typu: jméno matky, poslední adresa, označení mešity, kam se chodil modlit.

Zatím podle britského deníku neexistují důkazy, že by se některý z radikálů na seznamu dostal do Evropy.  Interpol se spíš snaží zjistit, jestli jednotlivé země mohou k uvedeným jménům poskytnout více informací. Bezpečnostním složkám komplikuje situaci skutečnost, že teroristé mají obvykle několik identit a falešné pasy.

Do Iráku a Sýrie odjelo podle odhadu bojovat kolem čtyř tisíc Evropanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám