Hlavní obsah

Nové boje v Náhorním Karabachu si vyžádaly mrtvé na ázerbajdžánské straně

– Baku

Při ozbrojeném střetu s arménskými oddíly kvůli Náhornímu Karabachu zahynulo v sobotu několik ázerbájdžánských vojáků. Podle tiskových agentur to oznámilo ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Z vyprovokování střetu se strany obviňují navzájem.

Foto: Reuters TV, Reuters

Dům v Náhorním Karabachu poškozený během loňských bojů

Článek

„V neutrální zóně leží několik těl. Arménská strana neutrpěla žádné ztráty, ani mrtvé ani zraněné,” uvedlo ministerstvo separatistického Náhorního Karabachu podle Svobodné Evropy.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany v Baku v prohlášení uvedlo, že v sobotu ráno za úsvitu se „arménské síly pokusily proniknout podél karabašských hranic na ázerbájdžánské území”. Přiznalo, že během přestřelky, která následně propukla, přišlo o život několik ázerbájdžánských vojáků. Jejich počet neupřesnilo.

Obvinilo Arménii, že nadále ostřeluje z děl pozice ázerbájdžánských sil, i když s průlomem neuspělo.

Na druhé straně arménské ministerstvo obrany tvrdí, že příslušníci ázerbájdžánských ozbrojených sil byli zabiti, když zaútočili na pozice karabašských sil. Varovalo před eskalací konfliktu a zdůraznilo, že vlastní síly jsou zavázány plnit podmínky příměří

Spor o Náhorní Karabach, ázerbájdžánskou oblast osídlenou Armény, rozděluje Ázerbájdžán a Arménii od konce 80. let. Krvavá válka, která vyústila ve faktické odtržení arménské enklávy, skončila v polovině 90. let zastavením palby, ale klid na linii příměří prakticky nikdy nebyl. Řešení konfliktu stále není na dohled.

Loni v dubnu se konflikt vyostřil a přešel v regulérní střety, které si vyžádaly několik desítek mrtvých na obou stranách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám