Hlavní obsah

Skandál na Slovensku: Islámské právo to umožňuje, slyšela týraná žena od policie

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Khalid M. A. ze Saúdské Arábie několik let psychicky i fyzicky týral svou slovenskou manželku. Když se obrátila na policii, vyšetřovatelka ji nepomohla s argumentem, že nejde o zločin týrání, protože islámské manželství a zákony ženu různými způsoby znevýhodňují. Deník Pravda upozornil, že tak slovenská policie de facto upřednostnila právo šaría před slovenskými zákony.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vůz slovenské policie

Článek

„Použít islámské právo jako právo bít ženu je absolutní nesmysl, je to právní nihilismus, absurdita a špatný žert,“ reagoval advokát Pavol Hagyari. ”Skutek se stal na našem území. Není možné argumentovat jiným náboženstvím, které to připouští,“ přidala se expertka na trestní právo Lucia Kurilovská.

Po medializaci případu se do věci vložil generální prokurátor Jaromír Čižnár. „Odůvodnění ze strany vyšetřovatelky považuje generální prokurátor za obludné,“ řekla mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Jednačtyřicetiletý lékař byl obviněn ze zločinu týrání blízké osoby. Sedí ve vazbě a hrozí mu sedm až patnáct let vězení.

Žena žila se svým manželem v Bratislavě od roku 2004. Manžel ji měl opakovaně bít, zakazoval jí chodit ven, sledovat televizi a poslouchat rádio. Nařizoval jí, co si má oblékat. Šestačtyřicetiletá matka tří dětí podala na manžela opakovaně trestní oznámení, ale vyšetřovatelka to měla vyhodnotit pouze jako přestupek. Žena posléze od manžela utekla i s dětmi.

Reklama

Související články

Fico nebude stíhán za výroky o muslimech

Krajská prokuratura v Bratislavě odmítla trestní oznámení na premiéra Roberta Fica za slova, že chce zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na...

Výběr článků

Načítám