Hlavní obsah

V Caracasu přistálo v noci ruské letadlo bez pasažérů

Aktualizováno

V Caracasu přistál v noci na úterý Boeing-777 ruské společnosti Norwind bez pasažérů a se dvěma posádkami. Informoval o tom argentinský server Infobae. Na sociálních sítích vyvolala tato informace spekulace, že letoun přiletěl pro členy venezuelské vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Ten čelí v posledních dnech domácímu i zahraničnímu tlaku na odstoupení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru Flight Radar 24 odletěl boeing z letiště Vnukovo u Moskvy a na letišti Maiquetía u Caracasu přistál v pondělí večer místního času.

Také ruské opoziční noviny Novaja gazeta v úterý napsaly, že letoun dorazil bez pasažérů a se dvěma posádkami. List připomněl, že společnost Nordwind pravidelně do Venezuely nelétá, ale že tam byla dvakrát loni v prosinci.

Venezuelský novinář Rafael Poleo na Twitteru uvedl, že letoun je možná připraven evakuovat Madurovu vládu, pokud se nynější politická krize v zemi vyhrotí. Ruské noviny Novaja gazeta napsaly, že stroj mohl být poslán pro Rusy pobývající ve Venezuele. Boeingy používané společností Norwind jsou schopné přepravit 300 až 400 lidí.

Jde o zlato?

Venezuelský opoziční poslanec José Guerra v úterý na zasedání parlamentu v Caracasu uvedl, že letadlo má „odvézt nejméně 20 tun zlata do Ruska”.

Spojené státy se snaží v posledních týdnech zablokovat venezuelská státní aktiva v zemích, které podporují venezuelskou opozici, aby přispěly k Madurově pádu. Minulý týden se objevila v médiích informace, že na žádost USA odmítla Madurově vládě vydat venezuelské zlato britská centrální banka.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Venezuela má v současné době de facto dva prezidenty. Od roku 2013 je hlavou země autoritářský socialistický politik Nicolás Maduro, který zahájil 10. ledna druhý prezidentský mandát. Ten ale neuznává opozice, ani řada amerických zemí, protože podle nich vzešel z nedemokratických voleb.

Minulý týden během protivládních demonstrací složil přísahu jako úřadující prezident šéf opozicí ovládaného parlament Juan Guaidó, jehož podporují na dvě desítky zemí včetně USA. Ty v pondělí přitvrdily sankce vůči Madurově režimu, když zablokovaly aktiva státní ropné společnosti PDVSA. Naopak Čína, Turecko či právě Rusko stojí na straně Madura.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Lídr venezuelské opozice Juan Guaido

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám