Hlavní obsah

Slovenská policie provedla rekonstrukci vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V rodinném domě na Brezové ulici ve slovenské obci Veľká Mača v okresu Galanta proběhla v úterý večer rekonstrukce loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie provedla rekonstrukci v domě, kde zavraždili novináře Kuciaka a jeho snoubenku.

Článek

Rodiče zavražděných mladých lidí se rekonstrukce odmítli zúčastnit. „Asi bychom to nezvládli,“ řekla serveru topky.sk matka zavražděné archeoložky Zlatica Kušnírová. Na místě byli právní zástupci obou rodin Roman Kvasnica a Daniel Lipšic. „Rekonstrukce vraždy může přispět k vyšetřování,“ řekl Kvasnica.

Policisté přivezli na místo obviněného Miroslava Marčeka, který se letos v dubnu přiznal, že Kuciaka a Kušnírovou zastřelil. Až do jeho výpovědi byl považovaný za střelce Tomáš Szabó a Marček měl plnit roli řidiče. V případě vraždy jsou rovněž obviněni Alena Zsuzsová, Zoltán Andruskó a kontroverzní podnikatel Marián Kočner.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Před rodinným domem, kde zavraždili investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou, stále hoří svíčky.

Podle televize Markíza měl Marček vyšetřovatelům říct, že v den vraždy zaklepal na dveře rodinného domu, přišel mu otevřít Kuciak, kterého dvakrát zasáhl do hrudě a pak zastřelil i Kušnírovou. „K výpovědi Marčeka se nyní musí vyjádřit znalci,“ řekl po ukončení rekonstrukce Lipšic.

Jozef a Jana Kuciakovi promluvili s novináři o vyšetřování vraždy jejich synaVideo: Ivan Vilček, Novinky

Rekonstrukce proběhla ve večerních hodinách, aby vyšetřovatelé navodili co nejvěrnější okolnosti vraždy. Podle vyšetřovatelů totiž snoubence zavraždili před devátou hodinou večerní, když pachatel vešel do domu bez použití násilí.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak

Sousedka paní Janka Novinkám v únoru potvrdila, že mladí lidé měli přes den vždy dveře odemčené a zamykali se až na noc, když šli spát. Sousedé si ten večer ničeho nevšimli, žádný podezřelý pohyb v ulici nezaznamenali. „Co přesně se stalo, jsem se dozvěděla až za několik dnů, stejně jako celé Slovensko,“ dodala další sousedka Mária Dubová.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018. Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku a ze svých funkcí odstoupili premiér Robert Fico, ministr vnitra Robert Kaliňák i policejní prezident Tibor Gašpar.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám