Hlavní obsah

Sladidlo z dietních nápojů patří na seznam nebezpečných látek, tvrdí expert

Novinky, Klára Fischleinová
Aktualizováno

Zdravotní nezávadnost aspartamu, jednoho z nejznámějších a nejrozšířenějších umělých sladidel, je už řadu let předmětem sporů. Přední britský odborník Erik Millstone v pátek vyzval k iniciativě, která by ukončila popírání jeho závadnosti. Při jeho požívání totiž podle něj může dojít mimo jiné k onemocnění rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Počítačový model molekul aspartamu.

Článek

O účincích aspartamu na lidský organismus se diskutuje už několik let. Více než dvacet studií poukazuje na možná rizika, která pravidelný přísun aspartamu přináší. Někteří experti z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je ale popírají.

Millstone, profesor univerzity v Sussexu a člen Národní potravinářské aliance, pro britský deník Daily Mail vyjádření expertů z EFSA zpochybnil: „Ze sedmnácti členů EFSA jich má sedm přímý obchodní střet zájmů. Dalších pět má institucionální problém, například proto, že jejich zaměstnavatelé už prohlásili, že je aspartam bezpečný.“

U těhotných žen může aspartam vyvolat předčasný porod, na což upozorňovaly studie financované EU již v roce 2010.

Častý přísun aspartamu může podle dalších výzkumů způsobit různé druhy rakovinných onemocnění. Právě rakovinné bujení zpozorovali vědci u laboratorních krys, kterým pravidelně podávali aspartam v dávkách velmi blízkých jeho dennímu příjmu u člověka.

Nebezpečí geneticky upravených bakterií

Aspartam je vyráběn kombinací fenylalaninu, přirozeně vylučovaným bakteriemi, s jinou aminokyselinou. Pokud jsou bakterie geneticky upraveny tak, aby produkovaly více fenylalaninu, může vzniknout neznámá sloučenina, u níž nelze bez podrobných výzkumů vyloučit toxicitu.

Geneticky vyvinuté bakterie používá při výrobě umělých sladidel například americká společnost Monsanto, největší výrobce geneticky modifikovaných potravin, uvedl již dříve britský deník The Independent.

Anketa

Kupujete si light nápoje?
ano
12,6 %
ne
87,4 %
Celkem hlasovalo 30167 čtenářů.

Co je Aspartam?

Aspartam je jedno z nejznámějších umělých náhradních sladidel. Je asi 200x sladší než sacharosa. Na trhu se objevuje pod různými obchodními značkami (např. NutraSweet, Canderel, Equal, Fansweet, Irbis). Na potravinách bývá označován jako Aspartame, APM nebo E951.

V současnosti se používá ve většině light nápojů, potravin, stolních sladidel, nealkoholických nápojů, apod. Aspartam je v cca 5000 potravinářských výrobcích.

Zdroj: wikipedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám