Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN vyzvala k zastavení bojů v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K okamžitému zastavení bojů mezi Izraelem a palestinskými radikály v sobotu vyzvala Rada bezpečnosti OSN. Konflikt si za den vyžádal nejméně tři desítky obětí. Izrael již pět dnů ostřeluje Pásmo Gazy, odkud hnutí Hamas odpaluje rakety na izraelské území. Exploze otřásly i Jeruzalémem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obětí izraelsko-palestinských nepokojů přibýváVideo: Reuters

 
Článek

RB OSN chce, aby znesvářené strany přistoupily na příměří z listopadu 2012, které uklidnilo tehdejší napětí mezi Izraelem a Hamasem. Patnáctičlenný vrcholný orgán OSN rovněž vyjádřil obavy o bezpečnost civilistů v Izraeli i Pásmu Gazy a vyzval k dodržování mezinárodních humanitárních závazků včetně ochrany civilistů.

Večer izraelská armáda ohlásila, že se chystá v nadcházejících 24 hodinách soustředit útoky na severní Gazu, proto by ji měli "pro svou vlastní bezpečnost" opustit tamní obyvatelé. Z oblasti prý radikálové ostřelují Tel Aviv.

Podle DPA již přišlo o život celkem nejméně 127 Palestinců a dalších více než 930 bylo zraněno. Podle palestinských zdrojů je mezi oběťmi nejméně 81 civilistů, včetně 25 dětí, uvedla agentura Reuters.

V Izraeli palestinské rakety podle tamních úřadů dosud nikoho nezabily.

Podle oficiálních zdrojů z Pásma Gazy sobotní nálety mířily opět hlavně na obydlí a další objekty představitelů Hamasu na celém území Pásma Gazy. Poprvé směřovaly i na dvě mešity. Izrael, jehož letecká operace podle AP zjevně ještě nekončí, obviňuje Hamas, že ukrývá zbraně do mešit, škol a obytných domů a ohrožuje tak civilisty.

Foto: Stringer, Reuters

Palestinec před požárem, který podle policie způsobilo ostřelování izraelského tanku v průmyslové zóně na východu Gazy.

Izraelská armáda uvedla, že její letecké údery zasáhly 1100 cílů. Zničily prý velící střediska Hamasu, systémy k odpalování raket a sklady zbraní.

V pátek večer izraelská armáda uvedla, že od úterý bylo z Pásma Gazy odpáleno přes 660 střel, přičemž asi 140 z nich zachytil protiraketový obranný systém Iron Dome. Ani ostatní rakety nikoho nezabily, ale zranily desítku lidí.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Izraelští vojáci ostřelují Gazu.

Na počátku současné krize byl únos a vražda tří izraelských studentů. Následoval únos a upálení šestnáctiletého Palestince. Podle izraelské policie vraždili v prvním případě příslušníci radikálního hnutí Hamas, v druhém případě židovští extremisté, jejichž motivem byla pravděpodobně pomsta. Hamas zintenzivnil ostřelování Izraele po zatčení stovek svých členů na Západním břehu Jordánu v souvislosti s pátráním po zmíněných třech izraelských mladících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám