Hlavní obsah

Polští rybáři decimují tuleně, kteří jim kradou úlovky v sítích

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Baltském moři, hlavně v blízkosti polského poloostrova Hel, žije kolem 300 tuleňů šedých. Chrání je sice zákon, avšak místní rybáři je považují za škodnou zodpovědnou za klesající úlovky a přinejmenším někteří z nich jim vyhlásili nelítostnou válku, která přináší v řadách ploutvonožců dosud nevídané oběti.

Foto: Reuters

ÚTERÝ: Čerstvě narozené tulení mládě se svou matkou v oceanáriu v dánském Hirtshalsu

Článek

Jestliže za uplynulé dvě desetiletí podle statistik záchranné stanice Institutu oceánografie Gdaňské univerzity našli na tomto území dva mrtvé tuleně šedé, které zřejmě úmyslně zabil člověk, tak nyní jen za několik posledních dnů jich bylo šest.

Ekologové upozorňují, že jde hlavně o mladé jedince s rozbitou lebkou, bez vnitřností a s cihlami připevněnými na těle drátem, které je měly stáhnout na mořské dno, aby se beze stopy potopili.

„Přetrvává vážné podezření, že takových brutálních případů likvidace tuleňů je podstatně více, ale moře na polské pobřeží zatím vyplavilo jen jejich zlomek,“ sdělila listu Dzennik Bałtyckie Iwona Pawlická, šéfka záchranné stanice.

Brutálně zabito i mládě Helenka

Mezi brutálně zabitými ploutvonožci je i tulení mládě Helenka, kterou koncem března jako tří- až čtyřdenní našli bez matky opuštěnou na jedné z pláží na Helu.

„Krmili jsme ji i s ostatními nalezenými mláďaty rybí pastou, zahřívali jsme ji infračervenými lampami, a když dosáhla hmotnosti 35 kilogramů, zdravou a silnou jsme ji přede dvěma týdny vypustili do moře. A teď ji někdo sadisticky usmrtil,“ postěžovala si médiím Pawlická.

Děje se tak, protože tuleni kradou rybářům ze sítí úlovky. Především ti mladí a nezkušení se přitom zapletou do sítě a nedokážou se z ní dostat ven. „Rozzlobení rybáři je pak nemilosrdně zabíjejí. Jelikož páchají trestný čin, za který hrozí tři roky vězení, chtějí se těl zvířat zbavit, aby nemuseli nést zodpovědnost,“ napsal portál WP Wiadomosci.

Jeden z rybářů webu řekl, že jeho ztráty překračují desítky tisíc zlotých ročně. „Sežerou nám tresku v síti ještě dříve, než ji dokážeme vytáhnout na palubu,“ dodal.

Rybářů se navíc zastala Dorota Arciszewski-Mielewczyková, poslankyně Sejmu za vládní Právo a spravedlnost (PiS).

Poslankyně pro odstřel

V listě Dzennik Bałtyckie podotkla, že tuleňů šedých je v polských vodách příliš mnoho, stali se z nich škůdci a je třeba jejich počty regulovat i odstřelem. Od návrhu se sice veřejně distancoval i ministr mořského hospodářství Marek Grobarczyk, někteří rybáři si však „vzali její slova k srdci a zabíjejí tuleně na vlastní pěst“, upozornil portál Natemat.pl. Zároveň informoval, že ochranáři i běžní lidé vypsali odměnu 50 tisíc zlotých (přes 300 tisíc korun) za informace vedoucí k odhalení zabijáků zákonem chráněných ploutvonožců.

„Tuleni přece nemohou za to, že jsou hladoví. Dospělý jedinec sní denně kolem pěti kilogramů ryb, ročně tedy přes 1,8 tuny. Všemu na vině jsou lidé, kteří hrubě zasáhli do ekosystému Baltu. Ještě před pár lety měl při jednom hození sítě rybář zakrátko stovky kilogramů vážící úlovek. Dnes musí hodit síť několikrát, aby vylovili alespoň pár desítek kilogramů ryb,“ podotkl Marcin Buchna, předseda ekologického sdružení Naše země.

Kromě zabitých moře podle Buchny vyplavuje na pevninu i desítky mrtvých jedinců, které lidé nezabili úmyslně, ale usmrtily je hlavně chemikálie. „Vůbec není pravda, že se tuleni šedí, jeden ze tří druhů tuleňů v Baltu, přemnožili. Ještě koncem 19. století jich v okolí poloostrova Hel plavalo kolem tisícovky, ale dnes jich je o 700 méně a jejich počet z roku na rok klesá,“ upozornil.

Reklama

Výběr článků

Načítám