Hlavní obsah

Po explozích v ruském dole zemřelo nejspíš 36 lidí

Při novém výbuchu v uhelném dole Severnaja ve Vorkutě na severu Ruska zemřelo šest lidí. Informovala o tom agentura AFP. Agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo pro mimořádné situace uvedla, že nyní už neexistuje šance, že přežil někdo z 26 pohřešovaných horníků, které v podzemí uvěznily první dvě exploze koncem minulého týdne. Počet mrtvých tak zřejmě vzroste na 36.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důlní neštěstí ve Vorkutě začali ruští záchranáři řešit ve čtvrtek. Dvě exploze způsobené únikem metanu a následný sesuv horniny nastaly ve chvíli, kdy bylo v šachtě 110 havířů. Osmdesát horníků se podařilo zachránit, čtyři zemřeli. Dalších 26 zůstalo uvězněno v podzemí.

V noci na neděli nastala v dole další exploze, v té době bylo v podzemí 77 lidí. Při výbuchu zemřelo šest lidí, z toho pět záchranářů, dalších pět lidí utrpělo zranění.

Úřady nyní počítají s tím, že nepřežil žádný z 26 havířů, kteří jsou od čtvrtka pohřešovaní. „Musíme konstatovat, že podmínky, které panují v poškozené části dolu, nedovolují, aby někdo přežil,” uvedl ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov. Podle něj nyní jsou v poškozené šachtě velice vysoké teploty a není tam dostatek kyslíku. Záchranné práce v podzemí kvůli dnešní explozi nemůžou pokračovat, oznámil provozovatel dolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám